Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polititeori: En planlagt handling

Politiet frykter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har blitt utsatt for en planlagt handling - og at det ikke er tilfeldig at det var hun som kan ha blitt bortført natt til søndag.

VENTER GJENNOMBRUDD: Fra Politiets pressekonferanse i går. Rune Instebø og politi-inspektør Hanne Kristin Rhode. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
VENTER GJENNOMBRUDD: Fra Politiets pressekonferanse i går. Rune Instebø og politi-inspektør Hanne Kristin Rhode. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om forsvinningen ber oslopolitiet om at du tar kontakt på telefon 22669600. Har du informasjon til Dagbladet, send sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Sentrale kilder i Oslo-politiet bekrefter overfor Dagbladet at de frykter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har blitt bortført av en eller flere personer som har planlagt å ta henne.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for seksjon for Volds- og seksualforbrytelser i oslopolitiet, sier politiet fortsatt håper å finne 16-åringen i live, men legger ikke skjul på at politiet frykter at Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært offer for en kriminell handling.

Sjelden tilfeldig offer Det utelukkes heller ikke at den unge jenta kan være tatt av samme mann som de siste åra har terroristert Oslo Øst og Nedre Romerike med voldtekter. En ukjent mann har de siste åra voldtatt flere unge jenter i det samme området.

Politiet har DNA-profilene til den brutale og hensynsløse gjerningsmannen. Men til tross for at erfarne etterforskere fra Oslo politidistrikt og spesialister fra Kripos har jobbet med saken i flere år, står politiet fortsatt uten andre konkrete spor enn DNA etter serievoldtektsmannen.

Til Dagbladet sier Rohde at de ikke vet hva som kan ha tilstøtt den 16 år gamle idrettsjenta fra Østensjø i Oslo.

- Erfaringsmessig og ifølge statistikken er det svært sjelden at ofre er 100 prosent tilfeldige. Som oftest er det en eller annen link mellom offer og gjerningsperson, sier Rohde på generelt grunnlag til Dagbladet.

Rohde forteller at i drapssaker er nesten aldri ofrene tilfeldige, mens personer utsatt for voldtektsforbrytelser oftere er tilfeldige.

Godt bilde av Sigrid Politiinspektøren sier at kartleggingen av Sigrids liv begynner å ta form.

- Vi har dannet oss et godt bilde av hvem hun er, hvem vennene hennes er, hennes forhold til familien og hennes interesser, sier politiinspektøren.

Oslo-politiet får bistand fra både Kripos og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i kartleggingen av Sigrids liv på sosiale medier, men de sliter fortsatt med å få fullstendig tilgang til alle hennes kontoer. Rohde forteller at Schjetne hadde brukerkontoer i mange sosiale medier, som ungdom flest. Men det er tidkrevende arbeid for politiet å få formell tilgang til brukerkontoene hennes.

 Verken familie eller venner kjenner til passordene hennes og for å få tilgang til for eksempel hennes Facebook-konto må politiet kontakte selskapet i California i USA og begrunne ønsket med nødretten, noe som tar tid. Politiet har 16-åringens telefon og har tømt den for bilder og informasjon. Rohde sier de foreløpig ikke har funnet noe som tilsier at Sigrid Schjetne skal ha hatt noen fiender.

GIR IKKE OPP: Flere hundre frivillige har i flere døgn lett dag og natt etter Sigrid. Foto: Jo Straube / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Flere hundre frivillige har i flere døgn lett dag og natt etter Sigrid. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Det er ingenting i funnene som tyder på at noen ønsket å gjøre henne noe, sier Rohde.

Hun sier at det ikke nødvendigvis er hennes aktiviteter på sosiale medier i minuttene og timene før forsvinningen som er mest sentralt for etterforskningen nå, men om hun har vært i kontakt med personer som skiller seg ut tidligere.

- Bilen mer interessant Tirsdag etterlyste politiet føreren av en bil som ble observert med lysene på ved Østensjø Kanvas barnehage i 00.15-tida forsvinningskvelden. I går hadde ikke føreren meldt seg.

- Det gjør denne opplysningen enda mer interessant. Vi ber igjen sjåføren av denne bilen om å melde seg, sa Rohde under en pressekonferanse i går.

Politiet hadde i går ettermiddag fått rundt 700 tips. Det krever mye tid å få sjekket ut disse.

- Vi er fortsatt sikre på at det er folk som har vært i området og som ikke har meldt seg for politiet. Derfor vil jeg igjen understreke viktigheten av at folk gjør dette, slik at vi kan kvittere ut tips mot publikum.

Sentralt i etterforskningen er også sjekking av personer politiet tidligere har hatt i søkelyset for volds- og seksualforbrytelser. Disse såkalte moduskandidatene blir sjekket grundig.

FORSVUNNET: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet siden natt til søndag. Foto: Privat / NTB scanpix
FORSVUNNET: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet siden natt til søndag. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media