FANGET PÅ KAMERA: Her kommer ranerne ut av kjøpesenteret i Södertälje med hevet Kalasjnikov. Foto: Expressen
FANGET PÅ KAMERA: Her kommer ranerne ut av kjøpesenteret i Södertälje med hevet Kalasjnikov. Foto: ExpressenVis mer

Polititeori etter brutalt ran: - Kompisgjeng ble ransliga

- Trist, sier Tippeliga-slektning av 26-åringen som ble skutt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks personer fra samme kompisgjeng er siktet etter det svært dramatiske ranet i Södertälje fredag. Politiet mener kompisgjengen utviklet seg til en organisert kriminell gruppe, og ifølge svenske medier er de seks dømt både for narkotika, doping, vold, ran, tyveri, trusler og brudd på våpenloven.

Bevæpnet med AK47 slo ranerne til mot gullsmeden i kjøpesenteret Telgehuset i Södertälje sentrum klokka 1120 fredag. De skulle til å stikke av i en sølvfarget Audi da politiet, som holder til bare noen hundre meter unna, kom til stedet. Det skal ha vært politiet som først åpnet ild mot ranerne, noe politimester Patrik Ungsäter forsvarte overfor Expressen.

Tjenestemenn i sivil traff ranernes fluktbil i dekkene - og en 26-åring i hodet. Etter at ranerne tvang til seg en Volvo, og stakk av, ble totalt seks personer pågrepet etter en hektisk politijakt fredag natt og lørdag.

Telefonsamtaler 26-åringen som ble skutt i hodet av politiet utvandret i fjor vår fra Sverige til Norge. Han har bodd i en gul villa i et rolig strøk i Trøndelag, og står oppført som daglig leder og styreleder for en kafeteria som skal ha blitt lagt ned i fjor høst.

Dagbladet får opplyst at 26-åringen reiste til Sverige for omkring to uker siden. Han skrev like før årsskiftet på Facebook at han nå var bosatt i Stockholm.

I tida før han reiste skal han, etter hva Dagbladet får opplyst, ha fått flere telefonsamtaler fra Sverige som folk rundt ham stusset over. 26-åringen skal ha sagt at han måtte reise til Sverige.

Tippeliga-slektning Familiemedlemmer våket ifølge Expressen ved 26-åringens sykeseng, og erklærte seg i sjokk over det svært dramatiske opptrinnet der politiet skjøt mannen i hodet.

- Jeg er i sjokk. Han er en veldig snill person. Jeg tror han er blitt utnyttet, sier en slektning. 26-åringen er i slekt med en norsk fotballprofil, som nå spiller i Tippeligaen og har vært innom flere toppklubber tidligere.

Dagbladet var i går i kontakt med fotballspilleren, som var blitt orientert om at slektningen var blitt skutt i hodet av politiet.

- Det er trist, sier fotballspilleren til Dagbladet.

- Men jeg har aldri hatt noen kontakt med ham.

Gangsterfilm En gjennomgang av de seks ranssiktedes liv på nettet viser tilsynelatende sterke sympatier for gangsterkultur og organisert kriminalitet på film.

26-åringen som bodde i Trøndelag hyller gansterfilmene Scarface og Snabba Cash II på sin Facebook-profil.

JOBBET I NORGE: 26-åringen har vært involvert i flere serveringssteder i Trøndelag, blant annet denne restauranten. Han skal ha reist tilbake til Sverige for omkring to uker siden. Foto: Ole Morten Melgård
JOBBET I NORGE: 26-åringen har vært involvert i flere serveringssteder i Trøndelag, blant annet denne restauranten. Han skal ha reist tilbake til Sverige for omkring to uker siden. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

En av de andre siktede erklærer seg på nettet som fan av den svært kontroversielle rapgruppa Kartellen - der flere av medlemmene er dømt for grov kriminalitet. Gruppa kommer også fra det sørlige Stockholm, i likhet med flere av de som nå er siktet for grovt ran.

Kritisk Seint i går kveld opplyste Lars Byström, talsmann for Stockholms-politiet, at tilstanden var kritisk for den skuddskadde 26-åringen.
 
- Han ble skutt, og tilstanden hans er fortsatt kritisk, sier Byström til Dagbladet.

Byström vil ikke si noe om hvor mye ranerne fikk med seg.

- Fem personer sitter varetektsfengslet og har vært inne til avhør, men vi gir ikke ut noen opplysninger om hva de har forklart. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, men vi har ingen konkrete personer på blokka nå, sier Byström til Dagbladet.

- To på rad Både 22-åringen og 19-åringen nekter straffskyld, sier deres forsvarere til Expressen. Verken norsk eller svensk politi kjente i går til om det også foretas etterforskningsskritt i Norge.

Ifølge Expressen jobber politiet ut fra en teori om at de samme ranerne har slått til to dager på rad. En lignende bil som Audien ble brukt under et ransforsøk mot en verditransport i Stockholm torsdag.

Det finnes også andre likheter mellom dette ransforsøket og Södertälje-ranet: I begge tilfellene var ranerne maskert og kledd i bygningsarbeiderklær, og i tillegg ble det begge gangene brukt spanske ryttere , små spikerlignende gjenstander som strøs på bakken for å hindre noen i å følge etter fluktbilen.