Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polititeori: Personlig motivert

Politiet tror at attentatforsøket mot ekteparet Anne Orderud Paust og Per Paust kan være personlig motivert. Mye tyder på at gjerningsmannen kan ha overvåket paret, eller parets leilighet i lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmannen plasserte en gassbeholder på utsida av parets inngangsdør. Han åpnet gassventilen og stakk en slange fra beholderen inn mot døra til ekteparets leilighet. Deretter laget han en lunte med bensin ut av bygården og forsøkte å antenne gassen.

- Hvis gjerningsmannen hadde lyktes, kunne bygården fått store skader. En trykkbølge fra en slik gasseksplosjon slår ut både dører og vinduer og kan totalskade bygningen, sier varabrannsjef Oleiv Hol til Dagbladet.

Både ekteparet og flere andre i bygården ville vært i livsfare hvis gassen hadde blitt antent.
Per Paust våknet like før klokka 05.00 i går morges av lukt og lyder fra gangen. Han har forklart til politiet at han raskt oppdaget at det var en gasslekkasje rett utenfor leiligheten. Paust varslet dermed både politi og brannvesen.

To attentat

Hele bygården på Skillebekk ble evakuert i løpet av en halv time. Ekteparet Per Paust og Anne Orderud Paust ble løftet ut fra fjerde etasje med brannvesenets stigebil.
Dette er andre gang i løpet av sommeren at ekteparet blir utsatt for attentatforsøk. Onsdag 15. juli oppdaget Anne Orderud at noen hadde plassert en bombe under bilen hennes. Bombeeksperter fra politiet fikk uskadeliggjort bomben, som manglet tennsats. Ekteparet reiste på ferie kort tid etter.

Søndag kveld vendte de tilbake til leiligheten på Skillebekk. To netter seinere ble ekteparet utsatt for et nytt attentatforsøk.

Politiet mener gjerningsmannen kan ha overvåket ekteparet, og valgt å slå til straks de kom hjem fra ferie.

En av naboene i oppgangen, Berit Dean, holdt øye med parets leilighet mens de var på ferie.

- Både leiligheten og inngangsdøra til ekteparet virket urørt mens de var på ferie. Jeg sjekket inngangsdøra daglig, og alt var som det skulle, sier hun til Dagbladet.

Sammenheng

- Vi kan ikke unngå å se de to episodene i sammenheng. Vi tar dette svært alvorlig, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.
Det siste attentatforsøket mot ekteparet etterforskes som et mordbrannforsøk. Politiet mener at det er en amatør som står bak handlingene.

Eksperter på gjerningsmannsprofiler Dagbladet har snakket med, mener at både bilbomben og mordbrannforsøket bærer preg av at attentatmannen kan lide av personlighetsforstyrrelser.

- Handlingene virker amatørmessig utført, og kan være gjort av en person med et sterkt hat. De kan også være satt i scene av sinnsforvirret person uten noe opplagt motiv, sier en tjenestemann til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer er en av politiets teorier i etterforskningen at attentatene kan være personlig motivert, og at gjerningsmannen kan være å finne i ekteparets fortid. I går kveld gikk polititjenestemenn fra dør til dør i nabolaget. Men svært få vitner hadde opplysninger å komme med av betydning for etterforskningen.

- Vi er interessert i tips fra publikum på personer som har hørt, sett eller oppholdt seg i området mellom klokka 04.00 og 06.00, opplyser Gunnar Larsen.

Attentatforsøket må ha funnet sted mellom klokka 04.15 og 04.55. Klokka 04.15 passerte Marius Nilsen bygården.

- På det tidspunktet var det ikke helt ut bensin på gata. Jeg var helt aleine i området, sier Nilsen til Dagbladet.

Nabo Jan Kolbjørnsen var en av de siste som kom hjem i bygården den kvelden.

- Jeg låste meg inn ved 01-tida, og låste ytterdøra etter meg, sier han.

Gjerningsmannen må ha opptrådt særdeles iskaldt. I flere minutter har vedkommende montert gassbeholderen utenfor inngangsdøra til ekteparet.

Den sto rett på utsida av hoveddøra inn til forgangen i leiligheten. Fra gassbeholderen har attentatmannen trukket en meter lang grønn hageslange som var dyttet inn mot døra.

Med seg opp i gangen har gjerningsmannen også hatt en kanne med bensin. Etter å ha skrudd på gassen, helte han ut en stripe med bensin ned de fire etasjene til utgangsdøra av bygården. Deretter fortsatte han bortover Svoldergata til en liten park om lag 50 meter unna. Der skal han ha forsøkt å antenne bensinlunta uten å lykkes.

Flere forsøk

Det ble også funnet tenn-merker utenfor ytterdøra til blokka. Politietterforskerne mener at gjerningsmannen har forsøkt å antenne bensinen flere ganger.

Politiet fant en femliterskanne tom for bensin rett ved stedet hvor bensinlunta sluttet.

Kannen ble i går undersøkt for fingeravtrykk. Også ekteparets bil, som sto parkert i sidegaten, ble grundig gransket.

Ekteparet satt i går i lange avhør på politihuset på Grønland før de fikk hjelp av krisepsykiater.

<B>REDDE:</B> Beboerne i sameiet der Anne Orderud og Per Paust bor frykter nye anslag mot gården.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!