Polititjenestemann etterforskes for konsulentbruk

Omplassert og satt under etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En polititjenestemann ved Politiets utlendingsenhet (PU) er omplassert og satt under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for irregulær kontakt med en ekstern konsulent.

I en pressemelding torsdag varsler PU at tjenestemannen er omplassert og at Spesialenheten for politisaker er koblet inn i saken.

- Vi har sendt saken over til Spesialenheten fordi vi har avdekket at det kan ha vært begått straffbare forhold i denne saken, opplyser sjef for PU, Ingrid Wirum, til NTB.

Hun vil ikke si hvilke brudd på straffeloven det kan være snakk om.

Tjenestemannen skal ha brukt den eksterne konsulenten i forbindelse med verifisering av identitet i utlendingssaker. Wirum vil ikke gå inn på hva slags oppgaver det er snakk om, annet enn at det er snakk om politifaglige metoder.

Gikk bak ryggen

Det var i fjor sommer at ledelsen ble klar over at flere tjenestemenn hadde kontakt med den eksterne konsulenten. Det ble da besluttet at denne typen konsulenttjenester skulle opphøre umiddelbart.

- Dette ble gjort ut fra politifaglige vurderinger, samt at PU på generelt grunnlag ønsket en nærmere gjennomgang og vurdering av bruken av eksterne kontakter og metodebruk i sin oppgaveløsning, sier Wirum.

Til tross for denne beskjeden avdekket ledelsen nylig at en tjenestemann i det skjulte skal ha fortsatt å bruke konsulenten.


Strid om ansettelse

PU-ledelsen har samtidig en sak pågående med den eksterne konsulenten, som hevder at han ikke er ekstern, men ansatt i PU. Dette bestrider ledelsen.

Wirum vil ikke uttale seg om hvor stort kravet fra konsulenten er, eller hvor mange timer han hevder å ha jobbet for enheten, men sier kravet er langt større enn det ledelsen mener er reelt.

- Mannen har utført enkeltstående konsulentoppdrag. Det er fra konsulentens side blitt påstått at oppdragene, både før og etter stoppordren, har vært av langt større kompleksitet, hyppighet og varighet enn det våre interne undersøkelser så langt har avdekket, sier Wirum.

NTB