- Polititjenestemann tilbød salg av 22. juli-dokumenter

NRK-programleder bekrefter tilbud om å kjøpe hemmelige 22. juli-dokumenter.

BEKREFTER: Både i et brev til advokat Sigurd Klomsæt og overfor Dagbladet bekrefter Brennpunkt-programleder Håkon Haugsbø at en "ikke navngitt tjenestemann" kontaktet NRK og ville selge hemmeligstemplede 22. juli-dokumenter for 30 000 kroner.  
Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet.
BEKREFTER: Både i et brev til advokat Sigurd Klomsæt og overfor Dagbladet bekrefter Brennpunkt-programleder Håkon Haugsbø at en "ikke navngitt tjenestemann" kontaktet NRK og ville selge hemmeligstemplede 22. juli-dokumenter for 30 000 kroner. Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et brev til Spesialenheten for Politisaker hevder advokat Arvid Sjødin, som representerer den lekkasjeanklagede advokaten Sigurd Klomsæt, at spesialenheten ikke har avdekket hvem som sto bak 22. juli-lekkasjene til media. 

- Saken er mer alvorlig enn som så. Det kan dreie seg om korrupsjon i Oslo-politiet ved at politiet tar seg betalt for informasjon, skriver Sjødin.

I brevet viser han til at Håkon Haugsbø - programleder for NRK-programmet Brennpunkt - har bekreftet at han er kjent med at redaksjoner fikk tilbud om kjøp av 22. juli-materiell for 30 000 kroner. I brevet fra Sjødin er Haugsbøs bekreftelse vedlagt:

«Jeg bekrefter med dette at jeg er kjent med at det har vært forsøkt solgt interne politidokumenter til en norsk redaksjon. Det er snakk om etterforsknings- og avhørsdokumenter fra politiarbeidet etter 22. juli i fjor. En ikke navngitt tjenestemann skal ha krevd 30 000 kroner for dokumentene, formidlet via en mellommann. Jeg er ikke kjent med om noen redaksjon har betalt for denne typen informasjon», skriver Haugsbø.

- Avviste tilbudet øyeblikkelig Overfor Dagbladet bekrefter han videre at hans egen redaksjon fikk tilbudet:

- Jeg har egentlig ikke mer å si enn det jeg skrev i bekreftelsen til Klomsæt. Jeg var ikke involvert i behandlinga av tilbudet. Det var derimot redaksjonssjef Vibeke Haug. Hun har detaljene, sier Haugsbø til Dagbladet.

- KORRUPT POLITI: Arvid Sjødin er advokat for Sigurd Klomsæt. Han mener politiet kan ha vært korrupte og tatt betalt for informasjon i Breivik-saken. I et vedtak har Spesialenheten for Politisaker skrevet at de legger til grunn at bilder fra 22. juli-dokumentene har blitt lekket til mediene av noen i politiet. Saken er henlagt i henhold til straffeloven § 121 på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson. Foto: Jacques Hvistendahl
- KORRUPT POLITI: Arvid Sjødin er advokat for Sigurd Klomsæt. Han mener politiet kan ha vært korrupte og tatt betalt for informasjon i Breivik-saken. I et vedtak har Spesialenheten for Politisaker skrevet at de legger til grunn at bilder fra 22. juli-dokumentene har blitt lekket til mediene av noen i politiet. Saken er henlagt i henhold til straffeloven § 121 på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Redaktør for Brennpunkt og redaksjonssjef for den Undersøkende Dokumentarenheten i NRK, Vibeke Haug sier at hun ikke har så mye mer å tilføye i saken.

- Vi er kjent med at det kom denne typen tilbud og at det kom til flere steder i huset. Det var aldri noen forhandlinger, for vi avviste tilbudet umiddelbart, sier Haug til Dagbladet.

På sine hjemmesider har Spesialenheten for Politisaker lagt ut et vedtak der de legger til grunn at bilder fra 22. juli-dokumentene har blitt lekket av noen i politiet. Saken er henlagt i henhold til straffeloven § 121 på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson.

Sjef for Spesialenheten for Politisaker, Jan Egil Presthus har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.
Unni Grøndal, pressesjef i Oslo Politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

Privat etterforskning Overfor Dagbladet sier advokat Arvid Sjødin at han ikke har hørt noe fra Speialenheten etter at han for to dager siden sendte brevet.

- Mitt poeng er at om man tilbyr informasjon fra profilerte saker, er det et meget klart eksempel på korrupsjon. I mine øyne er det skjellig grunn til å mistenke politiet for dette i denne saken.

MISTET BEVILGNINGA: Sigurd Klomsæt mistet sin bevilgning som bistandsadvokat under 22. juli-rettssaken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MISTET BEVILGNINGA: Sigurd Klomsæt mistet sin bevilgning som bistandsadvokat under 22. juli-rettssaken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han forteller at det er blitt iverksatt en privat etterforskning av saken etter at Klomsæt mistet sin bistandsadvokat-bevilgning i Breivik-saken, og sier at to av landets beste dataeksperter har konkludert med at det er lite trolig at lekkasjene til media stammer fra ham.

-  I tillegg fikk Geir Selvik Malthe-Sørenssen en henvendelse fra en person som mente han hadde en CD som viste Klomsæts uskyld. Vedkommende ønsket 50 000 kroner for denne CD'en, og Klomsæt avviste tilbudet. Likevel mener jeg at dette er nok et eksempler som viser Klomsæts uskyld, sier Sjødin.

- Skulle kaste nytt lys Malthe-Sørensen bekrefter overfor Dagbladet at han mottok en henvendelse om en CD, men at han ikke har flere opplysninger om tilbudet. 

- Jeg fikk opplyst at den skulle inneholde opplysninger som skulle kaste nytt lys over politilekkasjene. Jeg vet ikke hvem denne personen var, og har ikke har snakket med vedkommende siden. Jeg sendte forespørselen videre til Klomsæt, sier han.

FIKK TILBUD OM CD:  Journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen bekrefter overfor Dagbladet at han mottok en henvendelse om en CD. - Jeg fikk opplyst at den skulle inneholde opplysninger som skulle kaste nytt lys over politilekkasjene. Jeg vet ikke hvem denne personen var, og har ikke har snakket med vedkommende siden. Jeg sendte forespørselen videre til Klomsæt, sier han.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK TILBUD OM CD: Journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen bekrefter overfor Dagbladet at han mottok en henvendelse om en CD. - Jeg fikk opplyst at den skulle inneholde opplysninger som skulle kaste nytt lys over politilekkasjene. Jeg vet ikke hvem denne personen var, og har ikke har snakket med vedkommende siden. Jeg sendte forespørselen videre til Klomsæt, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer