Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Polititopp forklarer seg om Jensen: - Vi har ikke funnet informasjon fra Cappelen

Gjermund Cappelen var registrert som kilde i 17 år. Men politiet klarer ikke å finne informasjon fra ham i systemene.

INFORMANTBEHANDLER: Eirik Jensen var mange år forkjemper for dialogmodellen, og å ha kontakt med de kriminelle miljøene. Den nå narko- og korrupsjonstiltalte eks-politimannen, hadde Gjermund Cappelen registrert som kilde i 20 år.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INFORMANTBEHANDLER: Eirik Jensen var mange år forkjemper for dialogmodellen, og å ha kontakt med de kriminelle miljøene. Den nå narko- og korrupsjonstiltalte eks-politimannen, hadde Gjermund Cappelen registrert som kilde i 20 år.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveinung Sponheim, visepolitimester i Oslo, og Eirik Jensens tidligere sjef, vitnet i dag i sal 250 i Oslo tingrett. Både påtalemyndigheten og forsvarerne ønsket at han skulle vitne i rettssaken.

Tidligere har Sponheim beskrevet korrupsjons- og narkotiltalen mot Jensen som den alvorligste som noen gang er tatt ut mot en norsk politimann.

VISEPOLITIMESTER: Sveinung Sponheim. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VISEPOLITIMESTER: Sveinung Sponheim. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Spesialenheten, ved assisterende sjef Guro Glærum Kleppe, ønsket å vite om Jensen hadde registrert Gjermund Cappelen som kilde, og eventuelt hvilken informasjon fra ham som framgår av politiets etterretningsystem.

Var registrert kilde

Sponheim gjør retten oppmerksom på at han har hatt en koordinatorrolle for spørsmål Spesialenheten hadde om etterforskning.

- Når det gjelder om Cappelen var registert i registeret, så har Org. krim (Seksjon for organisert kriminalitet) videreført at han ble registrert fra 1990 til 2010 som informant (seinere korrigert til 1993, da Jensen og Cappelen møtte hverandre for første gang jour. anm). Det er ikke ført noe i systemet om forholdet mellom Cappelen og Jensen, eventuelt at Cappelen har bidratt inn i noen sak, så vidt vi kan se av dette gamle systemet. Mye kan tyde på at det ikke er ført inn informasjon i det gamle systemet (fra Cappelen), sier Sponheim, som legger til at man ikke kan være hundre prosent sikker på dette.

Politiet skiller imidlertid mellom etterretningssystemene, og det finnes et eget system hvor informanter og kilder registreres.

Kan ikke finne info

I 2010 ble etteretningssystemet Indicia innført i Oslo politidistrikt.

- Cappelen er ikke innført som informant i det sytemet, men det er bekreftet av kolleger av Jensen at han hadde fortsatt Cappelen som kilde på vegne av Oslo- politidsitrikt. Heller ikke det nye systemet har vi kunnet etterspore opplysninger som er oppgitt at har kommet fra Cappelen knyttet til straffbare forhold eller mulige kriminelle aktiviteter.

- Hvis vi skulle gå inn i systemet for å sjekke ut de opplysningene Jensen har lagt inn, mulig knyttet til andre forhold og personer enn Cappelen, og se på om dette kommer fra Cappelen, er ikke det mulig uten å kompromittere andre kilder.

Jensen ble under sin forklaring konfrontert med at hans tidligere sjef Sponheim hadde sagt i avhør at Jensen skulle rapportere overskuddsinformasjon til ham eller politimesteren via Indicia (politiets etterretnings- og informasjonssystem).

Jensen sa i avhøret at det Sponheim forklarer er helt riktig. Hvor mye informasjon Jensen har registrert, har vært omstridt og et stort tema i rettssaken, ettersom ekspolitimannen hevder at at forholdet mellom ham og Gjermund Cappelen var et kilde-/informantforhold.

Konflikt med sjefen

Under Jensens forklaring, ble hans stilling ved Strategisk stab behandlet, en jobb han fikk i 2013 etter en konflikt med sin nærmeste leder på Seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas.

Avtalen var ifølge Sponheim at Jensen da etterhvert skulle kutte ut å innhente informasjon fra kriminelle miljøer, og jobbe på Strategisk stab fram til sommeren 2014, hvor det kunne bli naturlig med pensjon ettersom Jensen var 57 år.

- Jeg fikk inntrykk av at det hadde vært en konflikt. Det var viktig for Jensen å finne arbeidsoppgaver andre steder i distriktet, men at distriktet også fikk tilgang til hans kunnskap. Det er viktig for oss hos på Strategisk, hvor er det mye akademia, å noen ganger treffe «real life», sier Sponheim i retten.

- Jeg så for meg ham inn i samarbeidet som en viktig bidragsyter.

I Jensens stillingsinstruks heter det blant annet at han skulle drive «strategisk informasjonsinnhenting», «kontakt og dialog med relevante personer og miljøer» og at han hadde stor handlefrihet i forhold til arbeidsform og samarbeidspartnere.

- Jeg fikk beskjed om å finne på en jobb. Dette er å finne på en jobb, sa Jensen.

- Er det du som har skrevet den, spurte Kristine Schilling fra Spesialenheten?

- Det er jeg som har skrevet den. Det var tungt for meg å forlate seksjonen (seksjon for organisert kriminalitet), svarte Jensen.

Sponheim sier at stillingsinstruksen, som kan leses nederst i saken, samsvarer med arbeidet tenkt for Strategisk stab.

- Jobben var ganske lik

Eirik Jensen var i flere interne konflikter mot slutten av sin politikarriere.

- Kan vi oppsummere at jobben din gikk bort fra det operative og over til mer strategisk fra 2001? spurte Schilling.

- Nei, jobben var ganske lik. Det handlet om å være ute i felt, samle inn informasjon og møte folk. Jeg jobbet sammen med en kriminolog. Jeg møtte også mange i MC-miljøene, og hadde med en læregutt fra seksjon for organisert kriminalitet, slik at han skulle komme inn i det, sa Jensen.

- Var dere alltid to til stede på disse møtene?

- Nei, sa Jensen.

Han forklarte imidlertid at de var to til stede på et møte med Gjermund Cappelen, han og kriminolog Roger Stubberud, som den gang jobbet i politiet. På spørsmål om han la inn alt han fikk i registeret, svarte Jensen nei.

- Det var poenget med å ha med en skrivefør kriminolog. Han fikk mye informasjon av meg muntlig, og vi fant ut hva som var det viktigste, sa Jensen i retten.

Stubberud var hovedforfatter av rapporten «Oslo 2022. Fremtidens kriminalitetsutfordringer», som Jensen var med på å utarbeide.

Fikk overskuddsinformasjon

Sponheim forklarer at Jensen hadde vært informantbehandler lenge før han gikk inn i ny stilling på Strategisk stab, spesielt inn mot MC-miljøet hvor Jensen var en forkjemper for dialog. Jensen var også aktiv for å bekjempe gjengkriminalitet i sin karriere.

- Han hadde en del møter med MC-miljøet og også med noen av de som skulle fases inn der, og sørge for en betryggende overgang, slik at dette ikke skulle glippe. Det var viktig for oss, sier Sponheim.

- Var dette et aktivt arbeid for å gi over arbeidet Jensen hadde hatt da han jobbet på Org. krim?

- Ja, riktig. Når man har vært så lenge ut i miljøet, så vil det tilflyte en del informasjon. Da det kom overskuddsinformasjon, som kunne ha betydning for et straffbart forhold eller annen informasjon knyttet til kriminalitet, skulle det føres inn i Indicia. Jeg fikk noen meldinger om det at det ble gjort, enten ved Jensen selv eller ved hjelp av andre.

- Var han skuffet over å bli faset ut?

- Det er klart, men vi hadde en daglig dialog om det, og det var viktig for politidistriktet at dette skjedde på en god måte. Han er en sterk fagperson, og det å stole på at etterfølgeren virkelig tok tak i dette og fulgte opp hans arbeid, var sikkert for ham en prøvelse, men det er en prosess man må gjennom, og etterhvert løsnet det, følte jeg i alle fall, sier Sponheim.

La ikke inn alt

I boka «På innsiden» skrivet Jensen at han legger alt inn i politiets etterretningssystem. I retten sa han at at noe av informasjonen også er blitt avlevert analytikere som jobbet med konkrete saker.

- Jeg kan svare på at jeg har lagt inn mye informasjon fra Cappelen, men det som er komplisert er at jeg ikke har fått tilgang slik at jeg kan få sortert hva jeg har fått av Cappelen og hva jeg har fått av andre. Jeg har ikke fått tilgang til det jeg har skrevet.

- La du inn noen opplysninger du har fått fra Cappelen høsten 2013?

- Noe ble formidlet muntlig til de som jobbet med konkrete saker, og noe ble lagt inn, svarte Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media