Polititopp tatt for narkosmugling

Narkotikasjefen Milton Sanchez i politiet i Cochabamba, som arresterte de norske jentene i Bolivia, skal være del av en større narkotikaliga.

NARKOTATT: Tidligere narkosjef i politiet i Cochabamba i Bolivia, Milton Sanchez, som ledet etterforskningen mot de tre norske kvinnene som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008, er nå arrestert for det samme som to av de norske jentene er dømt for - smugling av narkotika. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
NARKOTATT: Tidligere narkosjef i politiet i Cochabamba i Bolivia, Milton Sanchez, som ledet etterforskningen mot de tre norske kvinnene som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008, er nå arrestert for det samme som to av de norske jentene er dømt for - smugling av narkotika. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 28. februar opplyste det amerikanske anti-narkotika-byrået (DEA) at de hadde avslørt en narkotikaliga bestående av blant annet flere tidligere polititopper fra Bolivia.

En av de som blir pekt ut til å være del av ligaen er tidligere narkosjef i politiet i Cochabamba i Bolivia, Milton Sanchez. Ifølge avisa latinamericapress er den nå avgåtte polititoppen arrestert i Bolivia.

Dette er samme mann som sto bak arrestasjonen og ledet etterforskningen av de tre norske jentene som ble stanset på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008.

Madeleine Alicia Rodriguez og Stina Brendemo Hagen soner for tida sine dommer på ti år og åtte måneder for smuglingforsøk av 22,4 kilo kokain til Norge. En 21 år gammel Lillesandkvinne er tiltalt i Norge i saken. 21-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld.

- Gjennomkorrupt Advokat Carl Bore forsvarer den nå 21 år gamle kvinnen, som rømte fra Cochabamba da hun ble løslatt mot kausjon i februar i fjor.

- Denne mannen har etterforsket min klient, men er altså selv involvert i tung narkotikasmugling. Dette underbygger det vi har ment hele tiden - at landet er gjennomkorrupt og at man ikke kan forvente å få rettferdig behandling der, sier Bore til Dagbladet.

- Familien har beskrevet vanskelige forhold i Bolivia med omfattende korrupsjon og kriminalitet blant offentlige tjenestemenn. De har man ikke blitt trodd på her hjemme i Norge. Norske myndigheter har hele tiden hatt klokkertro på at bolivianske myndigheter arbeider etisk med de beste hensikter. Jeg håper man nå våkner opp fra denne drømmen. Dette gir legitimitet til at min klient reiste hjem, og at hun valgte å ta opp kampen her fremfor der nede, fortsetter han.

- Framsto som best i klassen Sanchez var sentral i etterforskningen av saken mot de norske jentene da han var øverste leder for narkotikabekjempelse i Cochabamba, og var sentral i samarbeidet mellom norske og bolivianske myndigheter.

- Han fremsto som en person som var best i klassen i kriminalbekjempelse, det var påfallende hvor opptatt han var av å vise dette. Man kan spørre om dette hadde noen sammenheng til den norske saken, og om han har selv spilt en rolle, sier Bore.

- Det er en vanlig strategi for mafiaen å føre mindre transport i fanget på politiet, for å bidra til å få store transporter trygt gjennom tollen.

Saken mot Bores klient er berammet, og vil komme opp for retten hjemme i Norge.

- Jeg er ikke kjent med denne saken, og ikke kjent med at det skal være noen tilknytninger mellom den og vår sak, sier Marius Dietrichson, som forsvarer Madeleine Rodriguez, til Dagbladet.

144 kilo Sanchez ble linket til saken etter at den tidligere nasjonale anti-narkotikageneralen i Bolivia, René Sanabria og en kjent narkosmugler, ble pågrepet i Panama 24. februar i år, siktet for å ha importert kokain til USA.

Milton Sanchez sin rolle skal, ifølge DEA, blant annet vært å beskytte narkotikaen over grensa fra Bolivia til Chile uten at den ble avslørt.

Ifølge lokale medier beskrives Sanchez som en svært tillitsfull og korrekt person, og at arrestasjonen kom svært overraskende. Narkoligaen skal ha blitt avslørt etter at 144 kilo kokain ble beslaglagt i Miami.

Sanabria og hans medsammensvorne skal ha gjort avtaler med amerikanske smuglerjagere som var utkledd som colombianske smuglere.

Eks-narkosjefen nekter straffskyld. Etter at saken ble kjent i USA, ble det igangsatt etterforskning i Bolivia, noe som igjen ledet til arrestasjonen av blant annet Milton Sanchez, opplyste innenriksminister Sacha Llorenti på en pressekonferanse 4. mars.

Begjært utlevert - Vårt mål er at ingen i denne narkotikaringen skal gå fri og for å forsikre dette vil vi fortsette å koordinere vårt arbeid og samarbeide i tråd med internasjonale avtaler, sa Llorenti.

Saken har skapt stor oppstandelse i Bolivia. Milton og hans bror er fortsatt på frifot fra amerikanske myndigheter og de er begjært utlevert til USA. Dersom de tidligere polititoppene blir dømt i USA, risikerer de livstid i fengsel.