Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polititoppene forsvinner, Cameron vil ikke gå

Nok en av toppene i Scotland Yard har trukket seg. Statsministeren nekter å ta kritikk.

 MÅ GÅ:  John Yates var mannen som avgjorde at etterforskningen av avlytningsskandalen ble lagt på is. I dag måtte han pakke sammen og gå. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files
MÅ GÅ: John Yates var mannen som avgjorde at etterforskningen av avlytningsskandalen ble lagt på is. I dag måtte han pakke sammen og gå. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går trakk sjefen for Scotland Yard, Sir Paul Stephenson, seg i kjølvannet av avlyttingsskandalen knyttet til det mektige Murdoch-imperiet.

I 15-tida i dag opplyste Scotland Yard at også topptjenestemannen John Yates trekker seg, melder The Independent.

Yates er en av dem som trolig har hatt størst kjennskap til etterforskningen av News of the World. Da han ble grillet av politikerne i det britiske Underhuset, slo han fast at han var sikker på at også hans telefonsvarer hadde vært avlyttet.

Politiet har lagt ut en kort uttalelse på sine hjemmesider. Der heter det at Yates vil komme med en uttalelse senere i dag.

Cameron på sin side svarer på kritikken ved å innkalle til krisemøte i Parlamentet onsdag.

- Jeg ber Parlamentet om å sitte en ekstra dag, slik at jeg kan komme med en ny uttalelse som kommer i tillegg til oppnevningen av den dommerledede granskingen, og svare på spørsmål som kan komme på bakgrunn av dagens eller morgendagens hendelser, sier Cameron. Han forkorter rundreisen sin i Afrika på grunn av skandalen.

Presset mot den britiske statsministeren øker etter som den britiske medieskandalen ruller videre. Flere av Camerons venner innen Murdoch-konsernet står i sentrum av skandalen.

Avsluttet etterforskningen I 2009 var Yates mannen som tok beslutningen om at avlyttingssaken ikke skulle åpnes for etterforskning på ny. Det skjedde til tross for stadige rykter og artikler som anklaget News of the World for alvorlige overtramp.

Yates måtte da han møtte for Underhuset erkjenne at han hadde tatt «feil beslutning» da han avgjorde at det ikke skulle settes i gang nye undersøkelser.

 AVBRYTER REISE:  Statsminister David Cameron kutter ned Afrika-reisen sin, og tvinger de folkevalgte til å bli værende på jobb fram til onsdag før de tar sommerferie. Han nekter å høre på politisjefens kritikk. Foto: REUTERS/Siyabulela Duda/GCIS/Handout
AVBRYTER REISE: Statsminister David Cameron kutter ned Afrika-reisen sin, og tvinger de folkevalgte til å bli værende på jobb fram til onsdag før de tar sommerferie. Han nekter å høre på politisjefens kritikk. Foto: REUTERS/Siyabulela Duda/GCIS/Handout Vis mer

Sjefen hans i London-politiet har vært under hardt press de siste dagene fordi han ansatte tidligere News of the World-redaktør Neil Wallis som rådgiver. Wallis ble arrestert i forrige uke.

I går valgte altså Sir Paul Stephenson å gå av. Han benektet samtidig at han hadde kjent til avlyttingen.

- Jeg har tatt denne avgjørelsen etter spekulasjoner og beskyldninger om Scotland Yards forbindelse til News International generelt, og forbindelsen til Neil Wallis spesielt, sa Stephenson i en uttalelse søndag kveld.

Cameron viker ikke Stephenson sendte også et stikk til David Cameron, som mange mener har opptrådt mer uheldig enn politisjefen i denne saken. Cameron nekter imidlertid å ta selvkritikk, og vil ikke høre snakk om at han skal trekke seg.

- Situasjonen i London-politiet er egentlig en ganske annen enn situasjonen i regjeringen, sa Cameron da han under en pressekonferanse i Pretoria fikk spørsmål om politisjefens anklager.

Cameron ansatte selv en tidligere News of the World-syndebukk som kommunikasjonssjef. Men i motsetning til Wallis, hadde Andy Coulson vært tilknyttet skandaleavisa i perioden da lovbruddene skjedde.

- Det er en kontrast mellom situasjonen i politiet, der problemstillingen har vært om etterforskningen ble foretatt på korrekt måte eller ikke. Når det gjelder Andy Coulson, har ingen hevdet at jobben han gjorde for regjeringen på noen måte var upassende eller dårlig. Han gjorde en god jobb for regjeringen, så forlot han den, sier Cameron ifølge Reuters.

 TVUNGET TIL Å GÅ:  The Times vinklet i dag på at politisjefen ble tvunget til å gå, mens han avfyrte en siste salve mot David Cameron.
TVUNGET TIL Å GÅ: The Times vinklet i dag på at politisjefen ble tvunget til å gå, mens han avfyrte en siste salve mot David Cameron. Vis mer