DEN GANG DA: Prosjektleder Eirik Jensen, politiinspektør Iver Stensrud og politiadvokat Olav Hovstad fra Oslo politidistrikt redegjør for en stor politiaksjon mot et gjengmiljø i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
DEN GANG DA: Prosjektleder Eirik Jensen, politiinspektør Iver Stensrud og politiadvokat Olav Hovstad fra Oslo politidistrikt redegjør for en stor politiaksjon mot et gjengmiljø i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpixVis mer

Polititoppene ville ha Eirik Jensen fjernet fra gata

Han knuste gjengmiljøet og nøytraliserte MC-gjengene - men metodene var ikke bare populære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen var i en årrekke en av Oslo-politiets mest betrodde medarbeiderne. Han ledet gjengprosjektet X-ray, og ble regnet som en krumtapp i arbeidet mot organisert kriminalitet.

Samtidig var han kontroversiell. Han var en av ytterst få sjefer som selv var operativ på gateplan, som holdt kontakten med kriminelle, og pleide sine egne informanter.

Derfor ønsket politiledelsen ham vekk fra gata, får Dagbladet bekreftet. Og de fikk viljen sin.

Vekk fra gata De kontroversielle arbeidsmetodene skal ifølge Dagbladets opplysninger ha vært bakgrunnen for at Jensen i 2011 ble fjernet som sjef for prosjekt X-ray, og overført til en rådgiverstilling på seksjon for organisert kriminalitet. Motivasjonen fra politiledelsens side skal ifølge Dagbladets kilder ha vært å redusere Jensens mulighet til å være operativ på gata. I rådgiverstillingen hadde Jensen blant annet medansvar for rapporten «Oslo 2022, fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo».

Jensen fikk så, sommeren 2013, en rådgiverstilling i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold. Det var også en prestisjefull jobb, men samtidig en jobb vekk fra gata.

Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

PÅ KONTOR: Sommeren 2013 fikk Eirik Jensen en rådgiverstilling i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ KONTOR: Sommeren 2013 fikk Eirik Jensen en rådgiverstilling i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dette er noe vi kan bli ettergått på av Spesialenheten, så jeg kan ikke si noe spesifikt om dette, sier Aas til Dagbladet.

- Men generelt kan jeg si at det er et strengt regulert regime knyttet til informantvirksomhet, og forutsetningen er at de som driver med dette følger reglementet, sier Aas.

To og to Ifølge flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med, skal Jensen ha hatt en uformell kontakt med flere av informantene, stikk i strid med kravene i den såkalte informantinstruksen. Informantinstruksen har vært i flere varianter opp gjennom årene, og det er Kripos som har hatt ansvaret for å utforme den. De har også ansvaret for politiets informantregister.

Kildebehandlerne skal eksempelvis dele identiteten til alle kilder med sjefen sin, ta lydopptak av samtaler og gå sammen på kildemøter to og to.

I rapporten «Alt starter og avsluttes med et håndtrykk» fra 2011, der Jensen var medforfatter og det redegjøres for den suksessrike dialogmetoden, heter det:

- På møtene [med ledelsen for Bandidos] er det en uskreven regel at begge parter møter med to personer hver. Dette for å ha to vitner, unngå mistanke om tysting og som et sikkerhetstiltak.

Forsvarte seg I 2009 ble Jensen konfrontert av bladet Norsk Politi med at han kanskje var for operativ.

- Er det negativt for en leder å være operativ? svarte han da.

- Som sjef synes jeg at jeg må vite hva virksomheten holder på med. Jeg går ofte rundt og prater med folk. Det tror jeg bidrar til at jeg fanger opp knirk og misnøye på et tidlig tidspunkt, sa han.

Vennskap og samarbeid VG har omtalt narkosiktede Gjermund Cappelen, som i avhør har beskyldt Eirik Jensen for å ha hjulpet ham med innførsel av «tonnevis» med hasj, som Jensens kilde. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe avviser på det sterkeste at hans klient var Jensens informant.

MÅ FØLGE REGLENE: - Generelt kan jeg si at det er et strengt regulert regime knyttet til informantvirksomhet, og forutsetningen er at de som driver med dette følger reglementet, sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
MÅ FØLGE REGLENE: - Generelt kan jeg si at det er et strengt regulert regime knyttet til informantvirksomhet, og forutsetningen er at de som driver med dette følger reglementet, sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke riktig at han har servert kriminelle på et fat for Eirik Jensen, sier de Vibe til Dagbladet.

- De har hatt et vennskap og et samarbeid, ikke noe annet.

Eirik Jensens advokat Jens-Ove Hagen hadde i går ingen kommentar til denne saken.

Tøyer regelverket I en masteroppgave om informantbruk, skrevet av politioverbetjent Anders Rasch-Olsen i 2009, sier annenhver av de intervjuede kildebehandlerne at de av og til - eller ofte - må tøye regelverket i omgang med informanter.

86 prosent av de spurte forklarer i masteroppgaven at informantene av og til, eller ofte, styrer det politiet tar tak i. 83 prosent av de spurte sier at det av og til, eller ofte, er vanskelig å kontrollere informanter oppmot grensen for provokasjon.

Ni av ti informanter rekrutteres i avhør eller etter at de er pågrepet for noe kriminelt, ifølge masteroppgaven.

Rasch-Olsen er ifølge VG tidligere informantbehandler, og har nå fagansvaret for etterretning i Asker og Bærum politidistrikt - som har etterforsket narkotikasaken rundt Gjermund Cappelen, der Jensen er blitt trukket inn. Dagbladet lyktes ikke å få en kommentar fra Rasch-Olsen i går.

INFORMANT? Det har vært hevdet at Gjermund Erik Cappelen var Eirik Jensens informant. - De har hatt et vennskap og samarbeid, sier Cappelens forsvarer. Foto: Privat
INFORMANT? Det har vært hevdet at Gjermund Erik Cappelen var Eirik Jensens informant. - De har hatt et vennskap og samarbeid, sier Cappelens forsvarer. Foto: Privat Vis mer