Politityster stoppet NRK-dokumentar

Namsretten stoppet i går NRK «Brennpunkt»s program om NOKAS-saken. Dagbladet kjenner til at en person som medvirket i TV-dokumentaren fryktet for sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentaren var laget for å rette søkelyset mot politiets arbeidsmetoder i NOKAS-saken.


Retten har også ved en tidligere anledning tatt hensyn til politiinformantens sikkerhet. Da ble en straffeutmåling mot mannen holdt for lukkede dører, ettersom mannen fryktet overgrep fra det kriminelle miljøet i Oslo-området.

Namsretten har lagt mye av den samme forklaringen til grunn under sin behandling av «Brennpunkt»-saken. Klageren mener at programmet trolig inneholder opplysninger som kan sette vedkommendes liv eller helse i fare.

NRK forbanna

NRK anket kjennelsen, som er unntatt offentlighet, i går kveld.

-  Kjennelsen er ekstensiv, men vi er avskåret fra å kommentere innholdet. Men vi er ikke enige i Namsrettens vurdering, sier programsjef Lars A. Kristiansen til Dagbladet.

-  Redaksjonen er skuffet. Vi mener at dette er viktig informasjon som burde kommet ut, sier Kristiansen.

Leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er sjokkert over Namsrettens kjennelse.

NOKAS-SAKEN: Dokumentarfilmen som nå er stoppet av namsretten tar for seg politiets arbeidsmetoder i NOKAS-saken. Dette bildet fra juli viser hvordan politiet overraskende slo til mot boligen til Erling Havnå i Arendal. Foto: Scanpix
NOKAS-SAKEN: Dokumentarfilmen som nå er stoppet av namsretten tar for seg politiets arbeidsmetoder i NOKAS-saken. Dette bildet fra juli viser hvordan politiet overraskende slo til mot boligen til Erling Havnå i Arendal. Foto: Scanpix Vis mer

-  Sensur

-  Det er en ekstrem beslutning, og svært uventet. Dette er sensur, noe som hører andre tider og samfunnsforhold til, sier Kokkvold.

Kokkvold reagerer også på at kjennelsens innhold blir holdt hemmelig.

-  Beslutningen er tatt bak lukkede dører, og kjennelsen er unntatt offentlighet. Dermed kan den heller ikke diskuteres. Kjennelsen strider mot redaktøransvaret og liberale prinsipper, sier Kokkvold.  

Etter det Dagbladet kjenner til, har det bare ved et tidligere tilfelle skjedd at Namsretten har stoppet et TV-program. Det var da Odd Lindbergs selfilm ble stoppet med øyeblikkelig virkning i 1989.