Polititysting bak lukkede dører

GRIMSTAD (Dagbladet): Narkotiltalte Jonas Wolds (46) tysting og samarbeid med politiet ble brettet ut i lukket rett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten å ane det ble han selv tett overvåket da han ble prøveløslatt fra sin lange dom for fire år siden. Det er full krig i retten om narkokjendisens «image».

Wold blånekter for å ha vært en narkohai. Han framstiller seg heller som et offer. - Jeg har ikke vært noen stor narkotyster og levd et dobbeltliv. Men i et par konkrete saker har jeg hjulpet politiet. Da var det fare for at jeg selv skulle bli dradd inn i noe, sier Jonas Wold til Dagbladet.

Kriger mot Økokrim

Seinere skal en polititjenestemann vitne om Wolds samarbeidsrolle. Overvåking av narkokjendisen førte til at han ble arrestert i august i fjor og tiltalt for omsetning av hasj og hardere stoffer. Tiltalte vil framstå som en snill, sjenerøs, litt naiv person. Han raser mot påtalemyndighetens påstander om at pengeoverføringer var skalkeskjul for narkohandel.

Rettens tiltro til Wolds «image» som barmhjertigheten selv vil bli avgjørende.

Påtalemyndigheten mener narkokjendisen har tjent millioner på ulovlig stoffomsetning.

Selv forklarer han at pengetransaksjonene som er dokumentert, bare var vennetjenester og lån.

I retten i går nektet han å svare på detaljerte spørsmål om kontobevegelser fra Økokrim-aktor, førstestatsadvokat Anne-Mette Dyrnes.

Påtalemyndigheten mener at Wolds snille lånevirksomhet bare er bløff, og at han hvitvasket penger ved at andre satte dem inn på konto i hans firma. Selskapet drev med oppussing av fasader på Sørlandet. Tiltalte tok aldri penger ut av firmaet når han lånte ut titusenvis av kroner. Han skal ha tatt av sine kontanter.

Wold og hans tidligere samboer eier et hus i Grimstad som er verdt omkring fire millioner kroner.

Dersom 46-åringen blir dømt etter den alvorlige tiltalen, kan millionverdiene bli inndratt. Økokrim har allerede tatt hefte for 3,7 millioner i eiendommen.

Ble provosert

- Min klient ble provosert av spørsmål fra Økokrim i retten. Han føler at han nærmest blir behandlet som en «dritt» og mistrodd i alt, sier advokat Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Det er usikkert hvor lenge Wold vil opprettholde svarboikotten.

- Det er jo også vårt ønske at saken blir best mulig opplyst, konstaterer forsvarsadvokaten og legger til:

- Det kan virke som Økokrim noen ganger har usedvanlig stor tro på egen ufeilbarlighet.