Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 års politierfaring

Politiveteraner: - Slik kan politiet vinne kampen om gata i Oslo

Politiveteraner mener etaten nå er på etterskudd i jobben med å forebygge gjengkriminalitet.

VETERANER: Tidligere politimann Tom Nitschke med 30 års erfaring med forebyggende arbeid på Sagene og Torshov, Geir Tveit som leder forebyggende enhet i Oslo sentrum og Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon i Oslo, mener det må flere politifolk med lokalkunnskap ut i miljøene for å kunne hindre rekruttering av unge til gjengene i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
VETERANER: Tidligere politimann Tom Nitschke med 30 års erfaring med forebyggende arbeid på Sagene og Torshov, Geir Tveit som leder forebyggende enhet i Oslo sentrum og Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon i Oslo, mener det må flere politifolk med lokalkunnskap ut i miljøene for å kunne hindre rekruttering av unge til gjengene i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG(Dagbladet): - Det må flere politifolk med lokalkunnskap ut i miljøene, vi må ha muskler til å ta de rette folka og vi må vise hvem som eier gata i Oslo.

Tre politiveteraner kaster seg nå inn i debatten om hvordan politiet skal få løst gjeng- og ungdomskriminaliteten i Oslo. Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon i Oslo, pensjonert politimann Tom Nitschke med 30 års erfaring med forebyggende arbeid på Sagene og Torshov og Geir Tveit som leder forebyggende enhet i Oslo sentrum er enige i virkemidlene som skal til for å vinne kampen med gjengene om Oslos gater.

De tre erfarne politifolka, som til sammen har mer enn 100 års erfaring med å forebygge kriminalitet i hovedstaden, har vært på hyttetur i Nummedal. De er ikke enige om størrelsen på fisken som ble fanget, bortsett fra at de var svære rugger. Stølen, Tveit og Nitschke er mer enige om hva som har gått galt i Oslo og hva som skal til for å rette opp feilene.

Nærhet

- Jeg begynte for en mannsalder siden i Sagene bydel. Da holdt ungdommene seg der. De dro nesten aldri ned til byen. Da var det lettere å ha oversikt. Nå er ungdommene over alt, sier Tom Nitschke.

PENSJONERT: Tom Nitschke jobbet tett på ungdommene i Oslo og mener nærheten mellom politiet og byen yngre befolkning er avgjørende for å demme opp for rekrutteringen inn i kriminelle miljøer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
PENSJONERT: Tom Nitschke jobbet tett på ungdommene i Oslo og mener nærheten mellom politiet og byen yngre befolkning er avgjørende for å demme opp for rekrutteringen inn i kriminelle miljøer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Politiet er ikke nær nok. Det betyr at vi kjenner ikke og vet ikke godt nok hvem vi jobber med. Når vi kjenner ansiktene til hverandre, er det mye lettere å jobbe, sier Nitschke.

- Når du er tett på og det skjer noe i miljøet, et ran eller at noen blir truet eller slått, så er det kort vei til å nøste opp saken. Da har vi nettverk fra A til Å der ute. Det må være relasjoner og tillit mellom folket og politi, men nå får vi ikke lov til å jobbe sånn, sier Geir Tveit.

Tilstedeværelse

Tidligere har Dagbladet avslørt at rundt 150 personer, mange av dem ungdommer, var til stede i forbindelse med et møte mellom kriminell 33-åring med gjengforbindelser og representanter fra den globale Mc-klubben Satudarah. VG har denne uka avslørt utstrakt bruk av unge som løpegutter for den kriminelle gjengen Young Bloods på Holmlia.

- Da er det viktig at vi har folk med tillit på stedet. Vi får ikke noe inngående kjennskap til personene og vi klarer ikke å få ungdommer ut av miljøet fordi vi ikke vet hva som foregår, sier Geir Tveit.

PRISBELØNNET: Geir Tveit leder i dag den gruppa av politi som jobber forbyggende ut mot ungdom i sentrumregionene av Oslo. i 2014 ble han kåret til årets mest forebyggende politimann. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
PRISBELØNNET: Geir Tveit leder i dag den gruppa av politi som jobber forbyggende ut mot ungdom i sentrumregionene av Oslo. i 2014 ble han kåret til årets mest forebyggende politimann. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Det er den enkleste sak i verden å være etterpåklok. Vi må være til stede også når det ikke skjer noe. Det er mye lettere å snakke med folk når man kjenner personene, sier Kåre Stølen.

Fleksibilitet

Før den nye politireformen hadde politifolka på forbyggende avdeling smidigere rammer. Det har endret seg.

- Vi var på plass da ting skjedde og da folk trengte oss. Vi var fleksible nok til at vi kunne ta to timer på en lørdag formiddag for å følge opp personer. Vi hadde egne biler og var ikke bundet av turnus på samme måte som i dag, sier Geir Tveit.

Dagbladet kjenner til at avdelingen nå har mistet sine dedikerte biler og er avhengig av å melde inn behov til politiets bil-pool flere dager i forveien for å skaffe transport.

Politifolka på forebyggende får heller ikke lov til å skrive kjøregodtgjørelse ved bruk av egne biler. Resultatet blir at forebygging bare skjer i arbeidstiden.

- Fleksibiliteten er borte, sier Geir Tveit.

KRITISERER: Stasjonsleder ved Grønland politistasjon i Oslo er lei av at politikere forsøker å detaljstyre politiet. Han mener politimesterne må ha et større spillerom for å prioritere for å kunne holde fokus og kontinuitet opp på viktige områder. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KRITISERER: Stasjonsleder ved Grønland politistasjon i Oslo er lei av at politikere forsøker å detaljstyre politiet. Han mener politimesterne må ha et større spillerom for å prioritere for å kunne holde fokus og kontinuitet opp på viktige områder. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Sjefen for forebyggende enhet i sentrum mener politiet var mer synlige på skoler, fritidsklubber og andre arrangementer før politireformen. Han mener at publikum, skole og folk i bydelen var veldig fornøyde.

- Vi kan ikke løse jobben vår fra bak skrivebordet, sier Tveit.

Reaksjonstid

- Jo yngre ungdommene er, dess kjappere må reaksjonen komme. Det må skje der og da. For unge er tidsperspektivet et helt annet. Får du en opplysning av en ungdom og det ikke skjer noe kjapt, så blir oppfatningen at politiet ikke gjør noe, sier Tom Nitschke.

Trioen mener foreldrene må på banen med en gang ved en hendelse, men endring i turnus og fleksibilitet gjør at man i noen sammenhenger må vente i opp til en uke før politiet rekker å følge opp saken.

- Jo tidligere vi kommer inn, jo bedre resultat, sier Kåre Stølen.

- Ungdommer begynner ikke med grov kriminalitet. De forsøker seg kanskje med å selge hasj og hvis de ikke får noen reaksjon da, så fortsetter de og lovbruddene blir grovere, sier Stølen.

Politikerne

Ifølge Kåre Stølen kommer det stadig nye beskjeder fra politikerne om hva ressursene skal brukes på.

- Politikerne tror de kan alt. Det blir oppfattet negativt når man sier dem i mot, sier stasjonssjefen ved Grønland politistasjon i Oslo. Han ønsker at politikerne slutter å vende kappen etter vinden og heller hører bedre etter når politiet kommer med råd om utviklingen i hovedstaden.

Stølen mener politiet ikke har nok handlingsrom.

- Politikerne detaljstyrer politiet for mye og er lite forutsigbare. De finner hele tiden nye satsningsområder. Vinning, vold, terror. De må ha tillit til at politiet forvalter ressursene og bekjemper kriminaliteten som til enhver tid skjer i politidistriktet, sier Kåre Stølen.

- De får ikke rom til å manøvrere. Nå jobber politiet alltid på etterskudd fordi det alltid er nye områder som skal prioriteres, sier Stølen.

Dagbladet har vært i kontakt med visepolitimester Bjørn Vandvik. Han sier at han er uenig med Stølen i at politikere tror de kan alt og at det blir oppfattet som negativt om man sier i mot.

- Politiet er en etat som må følge de prioriteringene som gis fra overordnet myndighet. Som leder i politiet er det vår oppgave å følge prioriteringene, sier Vandvik.

Reaktive

Stølen mener politiet nå oftere er på etterskudd i møtet med gjengene i Oslo enn i forkant.

- Du løser ingenting med kuler og krutt. Vi har visst at disse ungdomskullene kommer. Dette skulle vi begynt med for mange år siden, sier Stølen.

Tveit lurer på hvor alle de nye stillingene i politiet har blitt av.

- I vårt område har vi hatt en enorm befolkningsvekst de siste årene. Nå etableres bydeler på størrelse med en norsk småby på Ensjø og Hasle. På forbyggende er vi ikke blitt flere, sier Tveit.

ØNSKER MER NÆRHET: Kåre Stølen, Tom Nitschke og Geir Tveit har til sammen mer enn 100 års politierfaring. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ØNSKER MER NÆRHET: Kåre Stølen, Tom Nitschke og Geir Tveit har til sammen mer enn 100 års politierfaring. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Vi må ha ressurser til å være på plass når solen skinner også, slik at vi ikke bare forbindes med beredskapstroppen som dukker opp hver gang det er en hendelse. Man høster som man sår, sier Stølen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media