Politiskyting i USA:

Politivideo ryster USA

20 år gamle Daunte Wright ble stanset av en politipatrulje i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center i helga. Det som skjedde etterpå har skapt voldsomme protester i delstaten.

STERKE BILDER: Det oppstod protester i Minneapolis etter at politiet skjøt og drepte en svart mann under en pågripelse 11. april. Disse bildene viser situasjonen der politibetjenten skyter mannen. Video: Minnesota Police Department Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20 år gamle Daunte Wright ble stanset av en politipatrulje i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center i helga, men ble skutt da han stakk av fra stedet. Kort tid etter kolliderte han og ble erklært død.

Wright var etterlyst og skal ha forsøkt å stikke av fra politiet under pågripelsen, ifølge politiet.

Politisjefen i delstaten sier at Wright ble skutt ved et uhell.

«Jeg skjøt ham»

I en politivideo av hendelsen roper betjenten som skjøt ham, flere ganger at hun skal skyte med en elektrosjokkpistol, før hun fyrer av et skudd. Deretter framstår hun sjokkert over at det ble skutt med kuler.

- Oh shit, jeg skjøt ham, sa politibetjenten ifølge videoen fra kroppskameraet.

I en uttalelse opplyser politiet at hendelsen var «utilsiktet». Politibetjenten som avfyrte skuddet hadde til hensikt å bruke elektrosjokkvåpenet sitt, men skal ha trukket pistolen sin ved en feil, melder nyhetsbyrået AP.

I forbindelse med hendelsen ringte Wright angivelig moren sin. Moren skal ha hørt at politiet ba ham legge på før samtalen ble avsluttet. Da moren ringte igjen, svarte Wrights kjæreste, som fortalte at sønnen hadde blitt skutt.

Politibetjenten som skjøt ble opprinnelig suspendert i påvente av etterforskningen av hendelsen. Tirsdag kveld norsk tid melder The Hill at politibetjenten slutter i jobben sin.

Også politisjef Tim Gannon har sluttet i jobben sin, ifølge Fox News.

Ordføreren i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center, Mike Elliott, sier han er takknemlig for avskjedssøknaden, men understreker at han ikke hadde bedt om den. Han sier at saken uansett må avklares i tråd med loven, skriver NTB.

- Vi må sørge for at rettferdigheten skjer fyllest, sier han.

BRUKER SLEGGE: Politiet jakter fire menn som gikk til angrep på avistrykkeriet til den Hongkong-baserte avisa Epoch Times den 12. april. Video: CCTV / Epoch Times. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Smerte blir til voldsbruk

Hendelsen har ført til store protester og et hundretall personer har samlet seg utenfor den lokale politistasjonen, der flere vandaliserte en politibil. Opprørspoliti og Nasjonalgarden er kalt inn, og det er blant annet blitt brukt tåregass til å spre folkemengdene.

Minneapolis-borgermester Jacob Frey kunngjorde mandag portforbud mellom klokka 19 og 6.

- Vi kan ikke tillate at smerte blir til voldsbruk, sa Frey.

Det er allerede spent stemning i og rundt Minneapolis mens rettssaken mot politimannen Derek Chauvin pågår, skriver NTB.

Han er tiltalt for å ha drept George Floyd i mai i fjor. Floyd døde ved ankomsten til sykehuset etter at Chauvin presset kneet sitt mot Floyds hals i ni og et halvt minutt under en pågripelse.

Dødsfallet utløste Black Lives Matter-demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

STORE PROTESTER: Et hundretalls personer har samlet seg utenfor den lokale politistasjonen i delstaten. Foto: Stephen Maturen /Getty Images/ AFP /NTB
STORE PROTESTER: Et hundretalls personer har samlet seg utenfor den lokale politistasjonen i delstaten. Foto: Stephen Maturen /Getty Images/ AFP /NTB Vis mer

Fikk sparken

Skytingen har også ført til utskiftinger i forstadens administrative ledelse. Brooklyn Centers bysjef Curt Boganey har fått sparken, skriver Fox News.

Ifølge kanalen ble han sparket etter uenighet med borgermester Mike Elliott, som mente politibetjenten som skjøt Wright burde ha blitt tatt ut av tjeneste umiddelbart.

Boganey sa mandag at «enhver ansatt har rett til en tilstrekkelig gjennomgang», som tar for seg hendelsesforløpet og skyldspørsmålet, og unnlot å bruke fullmakten sin til å ta betjenten ut av tjeneste.

- Vår bysjef er blitt avløst fra sine plikter, og stedfortredende bysjef vil påta seg hans arbeidsoppgaver den kommende tiden. Jeg vil fortsette med å arbeide hardt for å sikre god ledelse på alle nivåer i bystyret framover, skriver Elliott på Twitter.

Også president Joe Biden har reagert på politiskytingen.

- I dag vier jeg mine tanker til Daunte Wright og hans familie - og smerten, frustrasjonen og traumene som afroamerikanere lever med hver dag. Mens vi avventer hva etterforskningen vil bringe, vet vi hva vi må gjøre for å komme videre: Gjenoppbygge tilliten og sikre ansvarlighet slik at ingen er hevet over loven, skriver han på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer