KAOS: Kroppskamera-video frigitt av politiet i Las Vegas viser hvordan politibetjentene lokaliserte gjerningspersonen, og samtidig forsøkte å forhindre at ingen flere ble truffet av skuddene. Video: Las Vegas Metropolitan Police / APVis mer Vis mer Vis mer

Konsertmassakren i Las Vegas:

Politivideo viser kaoset under massakren: - De skyter rett på oss. Hold dere nede!

Politiet har blitt kritisert for at de skal ha brukt for lang tid på å stoppe skytemassakren i Las Vegas. I natt svarte politiet med å dele video av kaoset som oppsto søndag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 20 000 mennesker var samlet for å høre countrystjerna Jason Aldeans konsert under Route 91 Harvest Festival søndag kveld, da skudd fra automatvåpen plutselig ble hørt.

Politiet fikk de første meldingene om skyting klokka 22.08.

- Det har blitt løsnet skudd. Det høres ut som et automatvåpen, melder en politibetjent på nødsambandet.

I 11 minutter skjøt den pensjonerte regnskapsføreren Stephen Paddock uhindret mot folkemengden, fra sitt hotellrom i 33. etasje på Mandalay Bay Hotel.

- Den mistenkte skjøt imellom ni og 11 minutter. Klokka 22.19 stoppet det, sa visesheriff Kevin McMahill under en pressekonferanse natt til onsdag.

Uttalelsen var en kommentar til noe av informasjonen som har kommet ut i pressen om at skytingen pågikk i 72 minutter. Det er altså ikke riktig, ifølge McMahill.

NB! STERKE BILDER: Minst 50 er drept og over 200 er skadd i det som er en av de verste massakrene i USAs historie. Video: @ValleyPrivate/Instagram /Issaid Sepulveda / Drew Akiyoshi via CNN Vis mer

Da skytingen stoppet lå over 500 publikummere igjen på bakken. Minst 59 personer ble drept, inkludert skytteren.

I ettertid har politiet fått kritikk fra folk som mener de brukte for lang tid på å finne Paddock og stoppe skytingen. Politiet stormet inn på rommet rundt klokka 23.30, nesten halvannen time etter skytingen startet.

- Jeg vil at dere skal tenke på dette. Politiet får vite om skytinga klokka 22.08, og skytinga stopper 22.19. Det er en bemerkelsesverdig innsats fra politiet, sa Kevin McMahill i Las Vegas-politiet på en pressekonferanse seint tirsdag kveld lokal tid.

Videoer fra konsertgjengere som var der da skytinga startet har allerede vist at det var vanskelig å stadfeste hvor skytingen kom fra i panikken. I en video kan man høre en mann rope at det ikke er ekte skudd: «Det er fyrverkeri. Folkens, gi dere».

Synet av folk som falt til bakken, blødende, gjorde fort at alvoret gikk opp for folkemassen.

- Kom dere ned

Nå har politiet i Las Vegas offentliggjort videomateriale fra kroppskameraene til noen av politifolkene som var på bakkenivå da skytingen pågikk (se video øverst i denne saken). Bildene viser kaoset, usikkerheten og frykten, som ble utløst av Stephen Paddock.

I videoen kan man se politibetjenter som gjemmer seg bak en mur på andre siden av veien fra Mandalay Bay, der Paddock skjøt fra 33. etasje.

- Hei dere! Kom dere ned. Løp andre veien! LØP ANDRE VEIEN!, roper en politimann til sivile.

I flere av klippene blir folk bedt om å løpe. I en annen video er kameraet dekket til av politimannens refleksvest. Men lyden av det som skjer tegner fortsatt et tydelig bilde av dramatikken som utspant seg.

Politiet forsøker på dette tidspunktet fortsatt å finne ut hvor skuddene kommer fra.

- Det kommer fra Mandalay Bay, det kommer ut fra vinduet, hører politiet over radio.

Mandag ble politiets versjon av deler av hendelsesforløpet kjent. Ifølge New York Times meldte en politimann følgende klokka 22.13 - fem minutter etter den første meldingen om skyting:

«Jeg er på innsiden av Mandalay Bay, i 32. etasje. Jeg hører skuddene fra et automatvåpen fra en etasje over oss».

Sikkerhetsvakt ble skutt

RAIDET HOTELLET: Her er samtalen mellom politiet da de gjennomførte en kontrollert sprengning for å ta seg inn på hotellrommet. Video: CNN Vis mer

Da politiet innså at skytteren befant seg i en av de øvre etasjene i Mandalay Bay hotel, hadde de fortsatt vansker med å finne fram til det riktige rommet. Politiet begynte å gjennomsøke hotellet fra 30. etasje. De jobbet seg deretter oppover. Da de kom seg til 33. etasje, skal de ha skjønt at det var riktig etasje med en gang.

Noen politibetjenter som jobbet under et annet arrangement på hotellet gikk sammen og dannet et lag da skytingen begynte. De sørget for å få hotellgjestene i sikkerhet.

Mens de gjorde det tok en sikkerhetsvakt ved hotellet grep, og klarte å lokalisere rommet Paddock skjøt fra.

- Det var en veldig modig sikkerhetsvakt som ble skutt. Han gikk opp mot rommet da han ble skutt. Han fikk så gitt ytterligere informasjon til politiet om hvilket rom vi så etter, sier McMahill, og legger til:

- Det er viktig å påpeke at på det tidspunktet hadde skytingen stoppet. Vi anså rommet som barrikadert på det tidspunktet. Vi hørte ikke flere skudd.

På dette tidspunktet hadde hotellet blitt evakuert og Paddock var «isolert på rommet».

- Da kunne SWAT-laget vurdere når de kunne gå inn. Det er viktig å påpeke at selv om det var litt forsinkelse, så skjøt den mistenkte ikke lenger inn i menneskemengden, sier McMahill.

Fant våpenarsenal

Ifølge flere amerikanske medier var klokka rundt 23.30 da politiet foretok en kontrollert sprengning for å ta seg inn på Paddocks rom.

Da SWAT-laget sprengte seg inn på rommet fant de Paddock død - han hadde tatt sitt eget liv, ifølge politiet. Nøyaktig hvor lang tid det tok før de tok seg inn på rommet, har politiet foreløpig ikke offentliggjort.

Politiet opplyste på en pressekonferanse tidligere tirsdag at Paddock hadde skjult et kamera i en mattralle i gangen utenfor hotellrommet. Dessuten hadde 64-åringen plassert kamera inne på rommet. Trolig gjorde han dette for å kunne følge med på om politiet skulle komme, opplyste sheriff Joseph Lombardo.

Inne på hotellrommet Paddock hadde tilhold fant politiet et helt våpenarsenal. Hele 23 skytevåpen hadde han på hotellet, ifølge politiet.

12 modifiserte våpen

HER GJEMMER DE SEG: Vokalist Bryan Hopkins i bandet Elvis Monroe hjalp flere med å komme seg i sikkerhet da Stephen Paddock begynte å skyte på festivalpublikummet. Video: Bryan Hopkins Vis mer

Der fant politiet minst tolv våpen med en såkalt «bump stock» - en modifisert geværkolbe. Den erstatter i praksis våpenets kolbe med et grep som dekker over avtrekkeren.

Rekylen, med det påsatte utstyret, fører til at våpenet skyves fram og tilbake på en måte som gjør at fingeren dytter på avtrekkeren langt oftere.

Teknisk sett trykker skytteren dermed fortsatt inn avtrekkeren for hvert skudd, noe som gjør at våpenet fortsatt regnes som halvautomatisk - og dermed er lovlig i USA.

- Det er minimal forskjell mellom et modifisert halvautomatisk våpen og et helautomatisk et, sier Mike McLively, som jobber for lobbygruppa Americans for Responsible Solutions, til nyhetsbyrået Reuters.

«Bump stocks» ble opprinnelig laget for å gjøre det lettere for folk med funksjonshemninger å skyte med våpen, skriver nyhetsbyrået AP.

Under en pressekonferanse natt til onsdag sa Jill Snyder ved Los Angeles-politiet at 12 av våpnene inne på Paddocks hotellrom hadde «bump stocks» påmontert.

- Vi prøver nå å finne ut hvilke våpen som ble brukt, sier Snyder.

Politiet har beslaglagt i alt 47 våpen som tilhørte Paddock, ifølge USAs byrå for overvåking av alkohol, tobakk og våpen (ATF).

- 47 skytevåpen er innhentet fra tre forskjellige steder, sa Snyder.