Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut


Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Politivitne: - Jensen overtok kilde med Cappelen-informasjon i år 2000

 - Det var en forventning om at vi endelig skulle få tatt ham.

TILTALT: Spesialenheten mener at Eirik Jensen (59) medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Ifølge Cappelen fikk Jensen 500 kroner per kilo innført hasj. Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Spesialenheten mener at Eirik Jensen (59) medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Ifølge Cappelen fikk Jensen 500 kroner per kilo innført hasj. Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år 2000 ble en mann pågrepet av politiet i Asker og Bærum. Politioverbetjent Steinar Slotte arbeidet da som etterforsker, og forteller i Oslo tingrett i dag at han kjapt fikk god kontakt med mannen.

- Han kom med en god del opplysninger utover det han var siktet for, sier Slotte i retten i dag.

Opplysningene kilden ga ham gjaldt blant annet mannen som den gang het Gjermund Thorud (nå Gjermund Cappelen).

Hemmelig datasystem

Slotte, som i dag leder voldsavsnittet i Sandvika, forteller at opplysningene kilden ga ham ble lagt inn i et hemmelig datasystem, som var lukket for de aller fleste.

- Systemet var lukket, og ingen andre politidistrikt hadde innsyn i det, men jeg vet at det ble tatt kopier av et notat, som ble sendt til Oslo politidistrikt, sier Slotte i retten.

Notatet inneholdt opplysninger om flere personer, bl.a Gjermund Thorud og et samarbeid han og andre hadde om å innføre narkotika til Norge, ifølge Slotte.

Ifølge kildens opplysninger hadde Gjermund Thorud (Cappelen) planer om å innføre kokain til Norge.

Jensen ble involvert

- Kilden kom også med opplysninger om at Thorud (Cappelen) hadde jevnlige innførsler av amfetamin, sier Slotte, som tilføyer at han også fikk opplysninger av kilden om at Cappelen innførte hasj fra Nederland.

- Det var en annenleverandør; sønnen til en hippie i en indianerliknende landsby i Amsterdam - som ifølge kilden skal ha drevet med hasjimport med Thorud (Cappelen), sier Slotte.

Han forteller at informasjonen ble lagt inn som «hendelsesblanketter» i det hemmelige datatsystemet.

Han forteller også at Eirik Jensen etterhvert tok kontakt med ham om disse.

- Da kom Eirik Jensen ut til Asker og Bærum politidistrikt. Han var interessert i opplysningene, og jeg tenkte han ville være med på et kildemøte. Jeg sa at det var greit. Jeg hadde tidligere jobba i Oslo, og både kjente til Jensen og så opp til ham som en flink kildefører - så det var litt stats at han var interessert.

- Jensen overtok kontakten

Slotte sier at han hadde flere møter med kilden, også sammen med Jensen, men at det etter kort tid ble bestemt at Jensen skulle overta arbeidet med kilden.

- Jeg er etterforsker, ikke kildefører, og følte at jeg burde holde meg til etterforskning. Jensen overtok derfor kilden, sier Slotte.

I retten får Slotte spørsmål av aktoratet om hva han tror var grunnen til at Jensen i første omgang oppsøkte ham i forbindelse med denne kildekontakten.

- Jeg vet ikke hvordan han fikk rede på kildekontakten, men antar at han har lest om disse hendelsene som ble sendt til Oslo politidistrikt.

Forventninger

- Skjedde det noe med Cappelen etter at Jensen overtok? spør aktor Kristine Schilling.

- Det var en forventning om at vi nå kanskje endelig skulle få tatt ham. Vi visste han hadde drevet med narkotika, svarer Slotte, som sier at det imidlertid ikke skjedde noe, og at hele saken gjorde inntrykk på ham.

- Jeg husker saken ganske godt, sier han.

Hjemme hos Jensen har politiet funnet et notat om Jensens og Slottes møter med denne kilden i 2000.

Jensen: - Husker ikke om Cappelen ble nevnt

I retten i dag sier Eirik Jensen at han ikke kan redegjøre for hvorfor Thorud (Cappelen) står på dette notatet.

- Det skjedde etter 2000 i regi Asker og Bærum politidistrikt, sier han.

- Det stemmer sikkert også at vi var på Ila sammen, det resulterte i oppstart av en sak i Vestfold, sier Jensen.

På spørsmål fra statsadvokat Schilling om han husker om navnet til Cappelen ble nevnt under disse møtene, sier Jensen:

- Jeg er usikker. Det kan ha blitt nevnt. Jeg skal ikke utelukke det, men kan heller ikke bekrefte det. Dette er 17 år siden.

Nekter straffskyld

Han sier videre at han ikke har lest «hendelsesblankettene» som ble lagt inn i det hemmelge datasystemet til Asker og Bærum-politiet, men bekrefter at han overtok kilden.

Han påpeker videre at det er først nå han er blitt kjent med disse notatane.

Spesialenheten mener at Eirik Jensen (59) medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Ifølge Cappelen fikk Jensen 500 kroner per kilo innført hasj.

Jensen nekter straffskyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media