Det går fram av en rykende fersk kartlegging Politidirektoratet har gjort. Den er gjengitt i forslaget til den nye loven om beskyttelse av politikilder og politimetoder som justisminister Odd Einar Dørum har fått klar på rekordtid etter heroinskandalen.
Forslaget går ut på begrenset innsyn i politiets kilder og metoder i særlig alvorlige saker. Særskilt oppnevnte forsvarere skal innkalles når spørsmålet om nekting av innsyn behandles av domstolen.
15 politidistrikter har svart, og ifølge Politidirektoratet viser materialet at trusler og vold mot informanter og vitner er et økende problem i de fleste sakstyper. Oslo politidistrikt rapporterer om anslagsvis ti slike saker pr. år, men alle distriktene påpeker at det er store mørketall. Bare et fåtall saker blir meldt og straffeforfulgt.
Slått med balltre
Dette er eksempler på hva politikilder har blitt utsatt for:
- Kilden ble overfalt, med barn til stede, slått og påført alvorlige bruddskader. Dette skjedde etter at aktor i forbindelse med en fengsling var nødt til å oppgi kildens navn.
- En kilde i et MC-miljø ble delvis gjort til krøpling etter mishandling med balltre av flere gjerningsmenn. Kilden ble overfalt minst to ganger.
- I etterforskningen i en pågående drapssak er vitner oppsøkt hjemme og mishandlet kraftig.
- Etter serieoppklaring i en sak i et ungdomsmiljø ble en kilde utsatt for omfattende vold. Han ble rispet med kniv og fikk tenner slått ut.
- Politidistriktene rapporterer om at trusler og vold ofte utføres på oppdrag fra gjengledere og bakmenn for organisert kriminalitet.
- Truslene kan være alt fra telefontrusler, SMS-meldinger og oppmøte i retten til vold og skadeverk. Trusler og vold rammer også informantenes familie og venner, skriver Politidirektoratet i notatet.
- Flere politidistrikter peker på at anmeldelser mot kriminelle MC-gjenger eller utenlandske nettverk ofte blir henlagt på grunn av bevisets stilling.
Må skjule kilder
Også Riksadvokaten skriver i et notat av 11. september at trusler og represalier mot kilder og vitner er en økende hindring for politi og påtalemyndighet i en lang rekke sakstyper.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger