Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politivold igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En mann ble skambitt av en politihund da mannen varslet innbrudd i firmalokalene sine i Oslo. Mannen ringte nødtelefonen, kort tid etter ble han lagt i bakken med håndjern og alvorlig skadet av politihunden. Politiet har beklaget hendelsen, og saken er anmeldt til politiets særskilte etterforskningsorgan, Sefo, for eventuell pådømmelse. Muligheten for at så skjer, er mikroskopisk. Rundt fem prosent av alle anmeldelsene til Sefo ender med tiltale, nesten ingen oppnår fellende straffedom.
  • Det er en kjensgjerning at det er stor forskjell på hva publikum opplever som politivold og det politiet, påtalemyndigheten og Sefo-utvalgene ser som nødvendig, lovlig maktbruk. Kommisjonen som undersøkte påstandene om politivold i Bergen, definerte politivold som «...politiets forsettlige eller grovt uaktsomme ulovlige bruk av fysisk vold mot person (legemskrenkelse), under utførelse av tjenesten». Det publikum opplever som ulovlig bruk av fysisk vold, viser seg altså oftest å være innenfor de fullmakter politiet har, eller de kalles «arbeidsuhell», og kvalifiserer knapt for påtale.
  • Det styrker ikke tilliten til politiet når fredelige mennesker som henvender seg til politiet for beskyttelse, blir politiets ofre. Vi forstår at ulike omstendigheter kan påvirke politiets atferd når tumulter pågår i forbindelse med pågripelser, men vi kan ikke akseptere at den store forskjellen mellom publikums og politiets vurdering av en gitt situasjon, nesten aldri får noen konsekvens for politiet. Hvis overtramp fra politiets side ikke hører hjemme hos Sefo, må vi finne andre reaksjonsformer.
  • Påtroppende politidirektør Ingelin Killengreen har uttalt at hun er interessert i alternative møteplasser der konflikter mellom publikum og politi kan løses når de ikke hører hjemme hos Sefo. Både konfliktrådene og Arbeidstilsynet er foreslått for å stoppe strømmen av henvendelser som besvares med henleggelser. Vi er faktisk lutter øre, Killengreen.