Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politivold var et problem

- Det må anses på det rene at politivold i en viss utstrekning var et problem ved Bergen politikammer i perioden 1974- 86. Sitatet er ikke hentet fra voldsforskernes rapporter, men fra Norges Høyesteretts historiske kjennelse i bumerangsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterettsdommen bør være viktig lesestoff for alle landets polititjenestemenn. I enkle og tydelige ordelag skriver Høyesterett at politivold fortsatt eksisterer, om enn ikke i så stor målestokk som på 1960-, 70- og -80-tallet.

« Når etterforskningen i 1986-87 av vold ved Bergen politikammer kunne ende opp som den gjorde, med avhør av 230 tjenestemenn som alle ga uttrykk for at de ikke hadde kjennskap til voldsepisoder, må forklaringen etter mitt syn søkes i det som har vært kalt en «misforstått korpsånd»; at tjenestemenn dekker hverandre også ved alvorlige brudd på tjenesteplikter », skriver førstevoterende høyesterettsdommer, Lars Oftedal Broch.

Han trekker fram Maridalssaken som et annet eksempel. Der ble to biltyver etter en biljakt pågrepet i Maridalen, og deretter mishandlet. Høyesterett konkluderer med at det ble anvendt ulovlig vold. Elleve tjenestemenn var til stede, men i seinere avhør hadde ingen sett noe til overgrepene.

På denne bakgrunn legger Høyesterett følgende til grunn:

«At man verken kan utelukke ulovlig vold fra politiet som generelt fenomen, eller at politivoldsepisoder forsøkes skjult, medfører at polititjenestemenns forklaring i tilknytning til eventuelt en eller andres kollegers voldsutøvelse må vurderes nøye.(..) Det er overveiende sannsynlig at noen av tjenestemennene (ved Bergen politikammer) forklarte seg usant,» skriver Høyesterett.

Høyesterett advarer med andre ord domstolene mot å stole blindt på polititjenestemenns vitnemål i politivoldssaker.
Ved siden av selve gjenopptakelsesbegjæringen, er Høyesteretts nye holdning til politivitners troverdighet også svært viktig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!