Kevin Simensen (26) sliter fortsatt med det som skjedde natt til 30. oktober i fjor.

På Privat bar i Kongsberg havnet han i en diskusjon med en vekter.

Kongsberg ,202230427. Politivold. Natt til søndag 30 oktober 2022 ble to menn banka opp av politi på Esso stasjonen i Kongsberg. De hadde vært på puben Privat og kastet ut av vekteren.Esso stasjonen ligger ca 400 meter fra Privat pub. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Kongsberg ,202230427. Politivold. Natt til søndag 30 oktober 2022 ble to menn banka opp av politi på Esso stasjonen i Kongsberg. De hadde vært på puben Privat og kastet ut av vekteren.Esso stasjonen ligger ca 400 meter fra Privat pub. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så gikk han og kompisene mot bensinstasjonen noen hundre meter unna.

Der ble de slått gjentatte ganger av politiet.

Toppadvokat mener saken viser at det er behov for endringer i politiet.

- Grunn til å rope varsko

Publisert
Annonse

Fire politirapporter, én vekterforklaring, én anmeldelse og vitneforklaringer som ikke stemmer overens. Politiets sletting av bevis, og en video fra feil glattcelle. Kevin Simensen (26) er siktet for vold mot politiet. En politibetjent er tiltalt for vold og er midlertidig suspendert.

Simensen sliter med ettervirkninger som PTSD, og andre som var på stedet forteller også at de sliter med de sterke inntrykkene fra oktoberkvelden for seks måneder siden.

Det er særlig én ting som går igjen: Tilliten til politiet er svekket.

Etter at Dagbladet forrige uke publiserte videoen som viser hvordan Simensen og kompisene ble slått gjentatte ganger av politibetjenter etter en kveld på byen i Kongsberg i fjor, har reaksjonene vært mange.

Lokalsamfunnet er rystet.

- Det er ingen tvil om at dette er den store snakkisen blant folk. Mange er sjokkerte og rystet over videoen.

Det sier Jørn Steinmoen, redaktør og daglig leder i Kongsbergs lokalavis Laagendalsposten, til Dagbladet.

TETT PÅ: Jørn Steinmoen, redaktør og daglig leder i Kongsbergs lokalavis Laagendalsposten, beskriver et rystet lokalsamfunn etter at videoen ble offentliggjort. Foto: Jan Storfossen, Laagendalsposten
TETT PÅ: Jørn Steinmoen, redaktør og daglig leder i Kongsbergs lokalavis Laagendalsposten, beskriver et rystet lokalsamfunn etter at videoen ble offentliggjort. Foto: Jan Storfossen, Laagendalsposten Vis mer

Denne saken er basert på vitnebeskrivelser, politirapporter, vekterens forklaring/anmeldelse og avhør av involverte, i tillegg til flere intervjuer med Kevin Simensen. Spesialenheten har konkludert med at flere av politirapportene inneholder åpenbare mangler.

Kongsberg er ikke så lite at alle kjenner alle, men lite nok til at mange kjenner mange, forklarer Steinmoen.

- Sånn sett er man opprørt og sjokkert over at det kan skje med politiet her i byen - i nærmiljøet. Man hadde aldri trodd at det skulle skje i Kongsberg, sier han, og sammenlikner videoen med noe man ser i amerikanske filmer.

Redaktøren påpeker at politiet fortsatt er tidlig i etterforskningen av saken, og at man vil få flere nyanser og svar på bordet etter hvert. Han beskriver likevel hendelsen som «en solid ripe i lakken for politiet».

- Det er klart at tilliten til politiet umiddelbart blir svekket. Også med tanke på dette med sletting av videobevis og at politiet har gitt uriktige opplysninger. Men er det et eksempel på ukultur eller kameraderi? Det er noen av svarene vi må få etter hvert.

- Politiet står overfor en stor ryddejobb. Det er ikke den type politi vi ønsker, fortsetter Steinmoen.

På spørsmål om hvordan han tror det er å være politi i byen nå, svarer Steinmoen at det «sikkert er beintøft».

- Men mange av politibetjentene gjør en kjempejobb hver eneste dag. Det er sikkert tøft nå, men jeg tror folk klarer å skille mellom enkelthendelsen og det faktum at politiet er der for å gjøre en best mulig jobb for innbyggerne.

Han mener imidlertid det hviler et spesielt ansvar på politiledelsen når det kommer til å gjenopprette tilliten.

Det som for Simensen og vennene startet med en bursdagsfest i Vestfossen, endte på en Halloweenfest på Privat bar i Kongsberg.

Utestedet ble beskrevet som tettpakket, og dørvakta måtte stanse innslippet flere ganger. På et tidspunkt sto en bekjent av Simensen først i køen. Da skal den første diskusjonen mellom ham og vekteren ha skjedd.

Dørvakten har i avhør forklart at han ble forstyrret gjentatte ganger av Simensen, og til tider også kompisene. Han ble ifølge egen forklaring truet på livet flere ganger - noe Simensen på sin side avviser.

Her kan du lese alle Dagbladets artikler om saken.

UTSATT FOR POLITIVOLD: Kristian Teigen (f.v.), Kevin Simensen og Marius Stormo endte i et basketak med politiet etter en kveld på byen i Kongsberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTSATT FOR POLITIVOLD: Kristian Teigen (f.v.), Kevin Simensen og Marius Stormo endte i et basketak med politiet etter en kveld på byen i Kongsberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter at Simensen og kompisene skal ha blitt fortalt flere ganger at de ikke lenger var velkomne på utestedet, gikk de mot en bensinstasjon noen hundre meter unna. Der skulle de møte en taxi.

I dét de gikk fra Privat, skal Simensen, ifølge vekterens forklaring, ha snudd seg mot vekteren, tatt tommelen opp mot halsen og gestikulert noe vakten tolket som enda en trussel.

Det skal ha fått vekteren til å slå alarm.

Vekteren løp til en politibil, fortalte om truslene og så at Simensen og kompisene gikk mot Esso. Etter at han hadde pekt dem ut for politiet, løp han etter dem.

Politiets arrestbil var på vei mot bensinstasjonen, hvor en annen patruljebil allerede sto. Etter et nytt munnhoggeri mellom vekteren og Simensen, grep politiet inn.

«Situasjonen eskalerte drastisk», heter det i én av politirapportene.

Eskaleringen kommer også tydelig fram i overvåkingsvideoen fra stedet. Men forklaringene om hva som skjedde i forkant, spriker.

- Da jeg var ved politibilen, ble jeg plutselig angrepet bakfra av politimannen. Overvåkningsvideoene viser at jeg hadde hendene i lomma, da jeg ble kastet i bakken, forteller Simensen.

I politiets rapporter fra hendelsen hevdes det imidlertid at Simensen og kompisene var svært vanskelige å håndtere. Politiet hevder de måtte bruke flere forsøk på å få kontroll på dem. Etter hvert skal de ha tatt i bruk pepperspray, før de gjentatte ganger slo Simensen både med teleskopbatong og knyttet neve.

Denne videoen viser hele hendelsesforløpet til politivold-saken i Kongsberg. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Flere politibiler kom til stedet i løpet av basketaket.

Marius Stormo tok på et tidspunkt opp mobiltelefonen og filmet politiet da de la Simensen i bakken. Dette videoklippet ble slettet av politiet, noe de har høstet sterk kritikk for i ettertid.

Politiet skal også ha funnet en batong som ikke tilhørte dem på bakken, i tillegg til at Simensen hadde en kniv på seg. Ingen av delene skal imidlertid ha blitt tatt i bruk under konfrontasjonen. Simensen har erkjent at han hadde en kniv i lomma, men stiller seg uforstående til batongen.

Både Simensen og Stormo ble kjørt til arresten i Drammen etter hendelsen, etter at de ble framstilt på legevakten.

Nå er en politibetjent tiltalt for vold, mens en annen etterforskes etter at han slettet videoen fra Stormos telefon.

Simensen skulle få varige skader som følge av politivolden.

Skrubbsårene i panna er bare noe av det som vitner om det som skjedde.

I tillegg til de synlige sårene, sliter han også med psykiske seinvirkninger, har han tidligere sagt til Dagbladet.

Spesialenheten for politisaker, som etterforsker sakene mot Sør-Øst politidistrikt, beskriver anmeldelsen fra politimannen og den tilhørende politirapporten fra en annen politibetjent som «åpenbart ikke riktig ut fra det foreliggende videomaterialet».

De har kommet fram til at både anmeldelsen og rapporten på flere punkter avviker fra det videoen viser at skjedde utenfor Esso-stasjonen den aktuelle natta.

Det mener Marius Dietrichson, leder i Advokatforeningen, reiser flere spørsmål og viser at det er behov for endringer i politiet.

- Det er meget alvorlig, sier han til Dagbladet.

- Uten overvåkingsfilmen hadde ingen trodd meg, sier Simensen.

Dietrichson mener at det er et absolutt krav at politirapporter og rettsdokumenter er sannferdige og reflekterer hva som faktisk har skjedd. Han mener denne saken reiser flere spørsmål enn bare selve voldshendelsen.

- Først og fremst: Hvorfor griper ikke de andre politifolkene inn overfor det framstår som urettmessig og ulovlig vold mot en mann som skal pågripes, spør Dietrichson og fortsetter:

- Deretter kan det se ut som at politifolkene holder tilbake sannheten når de returnerer til politihuset for å skrive sine rapporter. Det får meg til å lure på om det er en kultur som muliggjør en slik atferd. Det gir grunn til å rope varsko, og det er i så fall et ledelsesansvar.

Dietrichson mener saken viser at det er behov for endringer i politiet.

- Først og fremst må det som skrives, være sant. Det må også rigges slik at man ikke blir påvirket av sin kollega, men skriver en rapport man selv står inne for. Det kan ikke samkjøres med andre. Det kan ikke øvrige vitner gjøre, og heller ikke polititjenestefolk, sier han.

Spesialenheten trekker fram at rapportskrivingen framstår å ha hatt betydning for anmeldelsen av Simensen, og at tjenestepersoner som var involvert i hendelsen satt i samme rom under rapportskrivingen.

Selv om Spesialenheten understreker at dette ikke er uvanlig, trekker de likevel fram at dersom det er tvil rundt hendelsesforløpet, må det framkomme i politiets rapporter.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan dette følges opp av Sør-Øst politidistrikt, opplyser politimester Ole Bredrup Sæverud at det er for tidlig å svare på.

- Vi har ikke dokumentene fra Spesialenheten. I tillegg er det også en problemstilling som berører andre enn oss, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Sæverud understreker at det som er oversendt til administrativ vurdering i politidistriktet, er understreking av tvil om faktum i politirapporter - ikke rapportene i seg selv.

Heller ikke Politidirektoratet (POD) kan foreløpig svare på hvilke konsekvenser oppfordringen fra Spesialenheten vil få.

Seksjonsleder Liv Aasberg Corneliussen opplyser at de skal vurdere om opplysningene som har framkommet om prosessen rundt rapportskriving er hensiktsmessig å følge opp i et erfarings- og læringsøyemed på nasjonalt nivå i politiet.

- POD har en vurderingsgruppe som jobber systematisk med å følge opp oversendelser fra Spesialenheten, og som vil vurdere eventuell oppfølging, men det er for tidlig å konkludere på utfallet av dette arbeidet.

PSS Securitas, vekterselskapet dørvakten jobbet for, har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet. De viser til at det er en pågående etterforskning.

Politibetjenten som er tiltalt for vold, har heller ikke ønsket å kommentere saken. Hans advokat John Christian Elden mener at saken er ensidig framstilt i media, og at hans klient føler seg forhåndsdømt.

- Det er vanskelig for han å se en ensidig framstilling av saken, som mangler begrunnelsen for at politiet måtte rykke ut og hva de siktede mennene (Simensen og Stormo , journ.anm.) sa og gjorde, skriver Elden i en SMS til Dagbladet - og legger til at tiltalte vil forklare seg i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer