Pollensesongen farlig nær

Dersom mildværet i Sør-Norge fortsetter, kan pollensesongen starte flere uker tidligere enn normalt. Allergikere bør likevel ikke starte medisinering ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er særlig det uvanlig milde været på Østlandet som kan sette fart på blomstringen til or og hassel. Vanligvis starter ikke denne blomstringen før i midten av mars. Men med det mildværet som er nå, kan blomstringen ta til to uker tidligere, sier forsker Hallvard Ramfjord ved botanisk institutt ved NTNU i Trondheim til NTB.

Bjørka i mai

Pollen fra hassel er mest utbredt på Sør- og Østlandet. Pollen fra or er noe jevnere fordelt, og finnes stort sett sør for Trøndelagsfylkene. Det er først når bjørkepollenet kommer rundt 10. mai at allergikerne i hele landet blir plaget, sier Ramfjord.

I disse dager starter pollenregistreringen i Oslo, Bergen, Ørsta og Trondheim. De daglige pollenvarslingene for Sør-Norge starter like etter påske. Resten av landet kommer med lenger utpå våren.

Medisiner

For å redusere plagene mest mulig, tar pollenallergikere vanligvis sine medisiner før pollensesongen setter inn. Men øre-nese-halsspesialist Bjørn Flakne ved Fylkessjukehuset i Molde mener at allergikere i år bør vente med medisinering til de første symptomene melder seg. Typiske symptomer på pollenallergi er irritasjon, kløe og svie i nese og øyne.

- Selv om det er varmt i Sør-Norge for tiden, kan kulden komme raskt og blomstringen stanse. Dermed kan allergikere bli gående på allergimedisiner i flere uker før sesongen starter, noe som ikke er bra, sier han.

Ifølge statistikken skal 1998 være et moderat pollenår, men Flakne ser ikke bort fra at situasjonen i år kan bli uvanlig dersom sesongen starter flere uker tidligere enn normalt.

Test deg

Har du mistanke om at du lider av pollenallergi, kan du teste dette ut ved å gå på apoteket og kjøpe deg reseptfrie nesedråper og tabletter.

- Virker medisinen, har du trolig allergi, og du kan få mer medisin på resept, sier Flakne. Han legger til at man ikke skal være redd for å ta denne lille testen, for allergitablettene og nesesprayen er «uskyldig» medisin.

På reise

Er du allergiker og skal ut på reise, kan det være greit å huske på at det vanligvis er mindre pollen ved kysten enn lengre inne i landet. På grunn av sin store utbredelse, er gress den planten i Europa som utløser allergi oftest. I Sør- og Midt-Norge har gresset sesong fra midten av juni til august. I Nord-Norge fra juli til midten av august.

Spania og Sør-Italia har gresspollen i luften hele året. Situasjonen er særlig ille i perioden mars-juni.

Jo lengre sør du kommer, jo flere insektsbestøvede planter og trær er det, men du slipper bjørka i området rundt Middelhavet, opplyser seksjonsoverlege Morten Pettersen ved Barneavdelingen på Ullevål sykehus. Ifølge Pettersen kan du trygt ta med deg allergimedisinene til ferielandet. Men du bør huske legeattest eller attest fra apotek som forteller at du er avhengig av medisinene, for narkotikakontrollen er streng i de fleste land.

NTB