Pollensesongen én måned foran skjema

Mildvær i deler av landet gir tidlig pollensesong. Mandag startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig.

TIDLIG VARSEL: I år startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig. Foto: Scanpix
TIDLIG VARSEL: I år startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i berørte områder, bør starte medisinering nå, lyder rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) – som står bak pollenvarselet.

- På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Først ut er pollen fra or på Vestlandet, ifølge NAAF.

- Pollenstart 2020 føyer seg dessverre inn i rekken av generelle observasjoner vi har gjort oss på pollenfeltet over mange tiår. Sesongen for de tidlige artene starter tidligere, og den totale sesongen blir lengre. Dette er en uheldig utvikling når vi vet at stadig flere blir diagnostisert med pollenallergi, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag i NAAF.

Den tidlige starten i år er derimot ikke ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.

- En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det er væravhengig. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske, sier Ramfjord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer