Pollensesongen én måned foran skjema

Mildvær i deler av landet gir tidlig pollensesong. Mandag startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig.

TIDLIG VARSEL: I år startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig. Foto: Scanpix
TIDLIG VARSEL: I år startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i berørte områder, bør starte medisinering nå, lyder rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) – som står bak pollenvarselet.

- På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Først ut er pollen fra or på Vestlandet, ifølge NAAF.

- Pollenstart 2020 føyer seg dessverre inn i rekken av generelle observasjoner vi har gjort oss på pollenfeltet over mange tiår. Sesongen for de tidlige artene starter tidligere, og den totale sesongen blir lengre. Dette er en uheldig utvikling når vi vet at stadig flere blir diagnostisert med pollenallergi, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag i NAAF.

Den tidlige starten i år er derimot ikke ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.

- En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det er væravhengig. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske, sier Ramfjord.

Hvis du har pollenallergi mot or og hassel, bør du ifølge Norges Astma- og Allergiforbun starte den medisinske behandlingen nå. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til for fullt for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Vestlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer