Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vær og klima:

Pollenvarsel, blomstring, snømangel og mildvær: - Dette kommer vi til å se mer av framover

Og i morgen ventes det møkkavær.

VÆR: Regn og mildvær kommer vi til å få mer av i årene som kommer. Dette bildet ble tatt i starten av januar. Foto: NTB Scanpix
VÆR: Regn og mildvær kommer vi til å få mer av i årene som kommer. Dette bildet ble tatt i starten av januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har aldri vært så lite snø i Oslo i januar noen gang, det er sendt ut pollenvarsel i Møre og Romsdal og Sørlandet, i Trøndelag blomstrer det for fullt og søndag er det ventet snøbyger, regn og kuling langs kysten på Vestlandet - og vanskelige kjøreforhold over fjellovergangene.

Vinteren 2017 har foreløpig bydd på svært uvanlige værforhold. Og meteorologen forteller at disse endringene er noe vi kan vente å se mer av framover.

Tendens vi vil se mer

- Været er veldig skiftende. Været vil alltid variere, og det har det stort sett alltid gjort, men at vi får mildvær midt på vinteren er en tendens vi kommer til å se mer av framover, sier Siri Wilberg Horjen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til Dagbladet.

Wilberg Horjen forteller at klimaendringene kan være en årsak til det skriftende været. For eksempel 30. desember ble det målt 18,1 grader på Sunndalsøra, men desember-rekorden er likevel fra 1998, skrev Adresseavisen i desember.

- Vi snakker om klimaendringer, men vi kan ikke si det helt sikkert før om ti år. Vi kan fortsatt få kalde vintre i årene framover, så enkelthendelser kan vi ikke se på som en del av klimaendringer i dag, sier statsmeteorologen.

OBS

Møkkaværet - og mildværet som er ventet i morgen - har ført til at Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Finnmark, Telemark, Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland.

- Det kommer et lavtrykk over den sørlige delen av landet. Det kan gi dårlig vær, særlig i Rogaland. Det kan komme en del kraftige byger på Vestlandet - og i fjellområdene, sier statsmeteorolog Siri Wilberg Horjen.

Hun forteller at fjellområdene også vil bli rammet, og på Vestlandet kan det blåse sørvestlig kuling som kan føre til snøfokk.

Det kan komme snø på Vestlandet og på fjellet fra 100 til 600 meter.

Kaldere fra mandag

- I Nord-Norge, altså Nordland, Troms og Finnmark, vil ikke vinden være like kraftig, men også her vil det komme nedbør - som regn. Snøen kan legge seg i høyden, forteller vakthavende meteorolog.

I Trøndelag kan det bli nedbør utover ettermiddagen, men det er ikke snakk om store mengder.

Lavtrykket som passerer Sør-Norge i morgen gir kaldere luftmasser. Det vil fortsatt være mildvær i morgen, men på mandag blir været noe kaldere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling