Senterpartiets Geir Pollestad mener det er en dårlig ide å selge Oslo Børs ut av landet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets Geir Pollestad mener det er en dårlig ide å selge Oslo Børs ut av landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Euronext vil sluke Oslo Børs

Pollestad varsler politisk bråk om ikke Siv Jensen griper inn

Finansminister Siv Jensen må regne med bråk hvis hun godtar at Oslo Børs selges, varsler Senterpartiets Geir Pollestad.

(Finansavisen): Julaften ble det kjent at Euronext, som er en sammenslutning av fem europeiske børser, ville kjøpe Oslo Børs for 6,24 milliarder kroner. Budet på 145 kroner pr. aksje lå 32 prosent over siste sluttkurs, men 5 kroner under all-time high.

Fredag melder Euronext at det allerede har fått kjøpt 50,6 prosent av aksjene og nå varsler leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), politisk bråk etter nyttår hvis finansminister Siv Jensen (FrP) ikke griper inn mot oppkjøpet.

– Jeg mener det er en dårlig idé å godta et slikt salg. Et oppkjøp skal meldes til Finanstilsynet, og jeg mener det er best om man har et spredt og helst et nasjonalt eierskap til den infrastrukturen som Oslo Børs er, sier Pollestad til Finansavisen.

Utfordrer finansministeren

– Det handler om uavhengighet. Den markedsplassen som børsen er, bør ha et mangfold av eiere, legger han til.

– Hva konkret vil du foreta deg?

– Dette vil jeg utfordre finansminister Siv Jensen på over nyttår. Såvidt jeg kan forstå, kan ikke dette kjøpet gå sin gang uten at Finanstilsynet godkjenner det, og det kan ikke skje uten at Siv Jensen i det minste gir et nikk, sier han til avisen.

Han viser til børsloven. Der står det at erverv på over 10 prosent i en børs krever tillatelse fra departementet.

– Du lager gjerne politisk bråk av dette?

– Hvis Siv Jensen går med på dette, må hun regne med støy. Dette vil det være fullt mulig å mobilisere en bred, folkelig protest på. Så hun kan selv velge om hun vil ha støy eller ikke.

– Burde ikke aksjonærene i Oslo Børs Holding kunne få selge til hvem de vil?

– Dette er lovregulert. Det er varslingsplikt hvis eier­skapet kommer over visse terskelverdier, og spredt privat norsk eierskap er best. Det er slik det er i dag, sier han til Finansavisen.

– Kan være en god nyhet

Fra regjeringshold er tonen imidlertid mer positiv.

– Dette kan ha mulighet til å gi enda bedre og rimeligere tjenester for norske investorer gjennom økt evne til å investere i ny teknologi. Det blir interessant å se styrets vurderinger, mener Svein Flåtten (H), som er statssekretær ved Statsministerens kontor, og har representerte Høyre i 16 år i Stortingets finans- og næringskomiteer.

– Dette kan være en god nyhet for alle investorer, i hvert fall hvis effekten er økt tilgang på kapital, økt verdiskaping og flere arbeidsplasser gjennom større oppmerksomhet om norske selskaper og norske produkter, legger han til.

Børsen vurderer budet

Ifølge børsdirektør Bente A. Landsnes har styret engasjert meglerhuset Arctic Securities for å vurdere budet som er varslet.

– Styret vil vurdere budet og komme med en uttalelse og en anbefaling til aksjonærene når det foreligger. Som et ledd i dette har vi bedt Arctic Securities gjøre en vurdering av prisen, sier Landsnes til Finansavisen.

Hun legger ikke skjul på at meldingen om at det kommer et bud var overraskende for henne.

De største aksjonærene

DNB Livsforsikring er største aksjonær, med en eierandel og aksjer for 1.235.696.525 kroner hvis Uronext sluker Oslo Børs til en kurs på 145 kroner aksjen.

Pareto Invest har aksjer for 531 millioner kroner, mens Arendals Fossekompani sitter med aksjer for 289 millioner kroner. Must Invest sitter samtidig med aksjer for knappe 103 millioner kroner.

Til kurs 145 kroner har Wenaasgruppen og Wenaas Kapital aksjer i Oslo Børs VPS for tilsammen 101,5 millioner kroner.

De ti største aksjonærene har aksjer i Oslo Børs VPS for drøyt 3,8 milliarder kroner.

Dette er Euronext

Euronext er et børsnotert selskap som eier børser i Nederland, Belgia, Frankrike, Portugal, Storbritannia og Irland. Selskapet tilbyr handel med aksjer og derivater, samt informasjonstjenester knyttet til børsnoterte selskaper. Samlet er Euronext Europas største markedsplass målt i antall utstedere (1,300), og den nest største i EU etter aksjeomsetning.

Euronext ble grunnlagt i år 2000 gjennom en fusjon av børsene i Amsterdam, Brussel og Paris. I 2007 ble selskapet fusjonert med New York Stock Exchange (NYSE) til NYSE Euronext. I 2012 ble Euronext kjøpt av Intercontinental Exchange, og deretter skilt ut som selvstendig virksomhet i 2014.

De største eierne av Euronext er Euroclear (8 %), SFPI (4.5 %), Caisse des Dépots et Consignations (3 %) og Bpifrance Participations (3 %). Adm. direktør er Stéphane Boujnah. Dick Sluimers er styreleder. Antall heltidsansatte er 812 inkludert Irish Stock Exchange som ble del av Euronext i mars 2018.

Euronext hadde en omsetning på 532 millioner euro i 2017. Markedsverdien er 3.4 milliarder euro.

Flere økonominyheter

Røkke-rally og revansj i olje på årets siste dag

Advarer mot syv aksjer

Sterke tall fra norsk økonomi