Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pølse-Hansen blir Sosial-Bjarne

Bjarne Håkon Hanssen skal gjenreise folks tapte tillit til Ap's sosialpolitikk. I løpet av fjorten dager skal han sammen med Karita Bekkemellem Orheim og Trond Giske lage en tipunkts handlingsplan mot fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ap kan ikke leve med den lave troverdigheten vi har i sosialpolitikken. For kampen for de fattige er selve fundamentet i partiet, sier Bjarne Håkon Hanssen. Han varsler en total gjennomgang av Ap's profil og standpunkter i sosialpolitikken. Grunnen er Ap's egne analyser, som viser at folk ikke lenger har tillit til at partiet står på de svakes side.

Nå blir Bjarne Håkon Hanssen en del av løsningen. Som landbruksminister ble han regjeringens mest populære statsråd, med et sikkert grep om pølsebrødet og lavere matvarepriser. Jens Stoltenberg har valgt ut sin mest folkelige statsråd som nestleder i helse- og sosialkomiteen for at pasienter, klienter og rusmisbrukere skal føle seg like trygge som Pølse-Hanssens forbrukere.

- Jeg har et sterkt ønske om å være nær folk. Det betyr systematisk kontakt med dem som vil bidra, og jeg oppfordrer alle som har noe på hjertet: Skriv, ring, send e-post til meg! Jeg vet at mange mener AP er arrogant, og det er et problem. Jeg vil være tilgjengelig, lover han.

Ti forslag

Arbeidet med en tipunkts handlingsplan for å bekjempe fattigdom, spesielt rettet mot barn og unge, starter i dag. Da møter han Trond Giske og Karita Bekkemellem Orheim.

- Dette er ikke bare et politisk grep og innholdsløse ord. Alt vi gjør, skal rettes inn mot å få gjennomslag for forslagene. Vi kan ikke se velgerne i øynene før vi har jobbet knallhardt for dem som har det vanskeligst. Vi skal måle oss selv opp mot de ti punktene.

- Du skal gjøre det sosialminister Guri Ingebrigtsen ikke lyktes med?

- Nei, det er en altfor enkel analyse å tro at én person var problemet. Det er partiet som har et problem, sier Hanssen.

Høyere satser

Han varsler både en tydeligere profil og en revurdering av Ap's politikk.

I sommer møtte sosialministeren massiv motstand mot departementets veiledende retningslinjer til kommunene for sosialhjelp. Både barnetrygd og kontantstøtte skulle regnes med i inntektsgrunnlaget, med det resultat at svært mange fattige forsørgere fikk det enda tøffere.

- Etter vår gjennomgang tviler jeg på at vi vil endre det prinsippet. For det hadde regjeringen en meget robust begrunnelse for. Men det kan hende at vi i stedet ender opp med å heve de veiledende satsene for sosialhjelp, sier eksstatsråden.

<B>FRA MAT TIL HELSE:</B> Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen blir nestleder i sosialkomtieen.
Hele Norges coronakart