Pølse-sulten avslørte dem

Planen var å robbe Frimurerlosjen. Ingen av de to kameratene som har tilstått innbruddet i Gjerpen kirke, skjønner hvorfor den tok fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Trangen til pølse førte til at politiet i Skien raskt oppklarte innbruddet og skjendingen i Gjerpen kirke. Videoopptak og vitneutsagn fra ansatte på Texaco bensinstasjon nær kirka gjorde den raske arrestasjonen mulig. Og i går ble de framstilt for varetektsfengsling. Det ble en bisarr forestilling i Skien og Porsgrunn tingrett da de ble fengslet i fire uker for brannen i Gjerpen kirke natt til fredag.

- Ingen var edru

Kameratene ankom i lånte, hvite politidrakter til retten.

De innrømmer innbruddet i kirka, men krangler om hvem som gjorde hva. Ingen vil ta på seg ansvaret for at middelalderkirken ble satt i brann og at millionverdier gikk til spille. Det eneste de er enige om er at ingen var edru.

I tingretten måtte de stille i hvite heldekkende drakter, som politiets tekniske etterforskere vanligvis bruker. De siktede hadde fått beslaglagt sine klær.

25-åringen har i politiavhør forklart at han ikke husker å ha vært i kirketårnet der brannen startet. Men han innrømmer å ha skrevet satantegn på veggene og henvist til Den annen Krønikebok, kapittel 9.13, som omhandler inntektene til Kong Salomon og blir brukt som djevelens tegn 666.

Tok småpenger

26-åringen fra Skien framholder at han er personlig kristen og har vært i Gjerpen kirke flere ganger før - men da under gudstjeneste. Han ville egentlig ikke være med på noe innbrudd, men ble bare med og tok noen småpenger fra en kollektbøsse i samme slengen.

Han fikk nylig sin 13. straffedom for narkotika- og vinningsforbrytelse, men sa nok en gang at han ville til behandling.

I politiavhør har han forklart at kameraten var innstilt på å robbe Frimurerlosjen og ta med seg tre pengeskap. Men da de havnet ved Gjerpen kirke, nyttet det ikke å forklare for ham at det ikke var losjen!

Den personlig kristne 26-åringen hevder at han kjente det luktet brent papir, men ikke skjønte at det hadde tatt fyr i kirka. Han gikk fra kameraten, knuste et bilvindu på veien fordi han var irritert, før han kjøpte pølse og brød på en nattåpen bensinstasjon! Pølselysten felte til slutt begge.

Helseproblemer

De siktede forsøkte å slippe varetekt på grunn av helseproblemer. Den ene skulle få behandling - den andre hadde hjerteproblemer. Begge var uforstående til at Gjerpen kirke hadde blitt satt i brann. De er heller ikke enige om hvem som slo inn vinduet i kirka.

INNRØMMER: Kameratene innrømmer innbrudd i Gjerpen kirke, men ikke ildspåsettelse. I retten møtte de i politiets hvite drakter, fordi deres egne klær er beslaglagt. Advokatene Ragnar Wesseltoft og Reidar Steinsvik forsøkte forgjeves å få dem løslatt fra varetekt.