Pølsemaker kan ha svaret

En pølsemaker på Ringebu kan gi svaret på hvor E.coli-smitten kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tre år gammel jente fra Ringebu ble før helga lagt inn på sykehus med symptomer på nyresvikt. Jenta kan ha fått i seg smitten via karbonadedeig som er kjøpt hos en lokal pølsemaker i bygda, skriver Nationen i dag.

Pølsemakeren på Ringebu har sørget for at Gilde har greid å spore opp ett konkret parti med kjøtt som det nå er tatt en rekke prøver av.

Resultatene blir neppe klare før i slutten av uka, men Gilde venter i spenning.

- Hvis det blir påvist smitte i dette partiet, er vi nærmere en løsning. Da er det kanskje mulig å finne besetningen som kjøttet stammet fra, sier Framstad.

Kjøtt fra Gilde

Norsk Folkehelseinstitutt har gjort intervjuer med familien til jenta og opplysningene fra dem peker mot pølsemakeren.

- Vi vet at jenta har spist karbonadedeig, kjøpt hos denne pølsemakeren på Ringebu. Han kjøper råvarene sine fra oss, sier direktør Knut Framstad i Gilde, til Nationen.

Uten konkrete resultater er det nær sagt umulig å starte letingen etter smitte i enkelte besetninger.

- Det er tross alt flere tusen av dem bare i Hedmark og Oppland, sier Framstad.

Alle spiste kjøttdeigFlere tusen prøver er nå analysert - alle med negativt resultat. Noen eksperter har kritisert Folkehelsa for å være for snevre i undersøkelsene, siden det ikke er påvist at Gilde er skyld i smitten.

Folkehelsa avviser dette.

- Intervjuene med familiene har vist at kjøttdeig fra Gilde er den eneste matvaren som samtlige pasienter har spist. Vi vil gjerne ha innspill, men det er skuffende at de kommer i avisene og ikke direkte til oss, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland.

Han understreker at Folkehelsa gjennom intervjuer kartlegger alt barna har spist. Foreløpig er den eneste fellesnevneren kjøttdeig fra Gilde.