Pølsepanikk

BERLIN (Dagbladet): Påvisningen av det tredje tilfellet av kugalskap i Tyskland har ført til ny panikk blant forbrukerne. Selv julepølsene kan nå vise seg å inneholde dødelig smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 20 år har Adam Ries og kona Hildegard drevet et mønsterbruk i Cham i Bayern. Inntil bomben slo ned i går. Kua Sulte var BSE-smittet.

- Hele besetningen på 200 dyr må slaktes. Livsverket vårt er knust, sier Adam Ries med tårer i øynene.

Den tyske helseministeren Andrea Fischer fra miljøpartiet De grønne krevde i går at flere typer pølser skal trekkes tilbake fra markedet. Det dreier seg om pølser som inneholder malt ryggbein, og som er eldre enn fra 1. oktober.

Grønt bruk

Nettopp BSE-påvisningen hos familien Ries bekrefter at ingen tyske bønder og enda mindre forbrukerne kan føle seg trygge.

I alle år har Ries ført oversikt over hva han har ftret dyra med. Han har stolt på ftrleverandørene. Kyrne er født på gården. Hans filosofi har vært å drive et virkelig grønt, miljøvennlig landbruk, fjernt fra fabrikkproduksjon av kjøtt.

De tre sikre tilfellene av BSE-smitte som er påvist i Tyskland de siste tre ukene, utgjør ifølge myndighetenes innrømmelse trolig bare toppen av isfjellet. 2. november ble ei ku slaktet i Weilheim-Schongau i Bayern etter at hun viste tegn på at sentralnervesystemet var forstyrret. Først i går bekreftet landbruksmyndighetene i Bayern at kua kan ha vært BSE-smittet.

Pølsevarer

Forbrukernes panikk får næring av ekspertenes advarsler om at storfe kan bære på BSE-smitten i årevis før sykdommen bryter ut - omtrent som med hivsmitte hos mennesker. BSE-smitte hos storfe blir satt i forbindelse med den dødelige sykdommen Creutzfeldt-Jakobs' hos mennesker.

Redselen sprer seg ytterligere ettersom forbrukerne blir klar over at hjerne- og ryggmargsmel fra storfe blir benyttet i pølsevarer, posteier, puddinger og i stor grad i ferdigretter som markedsføres som svine- og kyllingprodukter.