Pølser er kreftfarlige

Forskerne anbefaler steik og koteletter på grillen. Ei pølse om dagen øker sjansen for tarmkreft med 50 prosent. 3000 nordmenn får kreftformen i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vi bretter oss ut mot sommersola, innleder vi samtidig kreftfare-sesongen. De fleste hudkrefttilfeller kan tilbakeføres til uvettig soling.

Nå advarer Kreftforeningen mot et annet sommerfenomen: grillpølser. Ei grillpølse om dagen øker sjansen for tykk- og endetarmskreft med 50 prosent.

Levevaner

Advarselen bygger på EPIC, den europeiske oppfølgingsundersøkelsen for kreft og ernæring. En halv million mennesker i ti land har innrapportert kosthold og levevaner, og de første resultatene er nylig sluppet.

Resultat: Risikoen for tykktarms- og endetarmskreft øker med 50 prosent ved inntak av 60 til 80 gram blandet kjøtt per dag. Det tilsvarer ei ganske lita grillpølse, en liten kebab eller ei drøy kjøttkake.

Spiser daglig

Denne mengden spiser de fleste norske menn - og mange kvinner - daglig, spesielt om sommeren. Da vil vi ha det lettvint, og spiser ekstra mange pølser.

EPIC er den første undersøkelsen som skiller mellom reint kjøtt og farseprodukter, og mye tyder på at bearbeidingen av kjøttet og/eller tilsetningsstoffene som brukes, øker faren for kreft.

FARLIG SOMMERKOS: Kjæresteparet Kristin Ygre Wiig og Truls Andreasseb hygget seg i går med pølser i en av Oslos grønne lunger. Men de er mer redde for sola og magemålet enn farlige pølser.Foto: OLA SÆTHER
FARLIG SOMMERKOS: Kjæresteparet Kristin Ygre Wiig og Truls Andreasseb hygget seg i går med pølser i en av Oslos grønne lunger. Men de er mer redde for sola og magemålet enn farlige pølser.Foto: OLA SÆTHER Vis mer

Vanlig kreftform

Tarmkreft er den vanligste kreftformen i Norge. Over 3000 får diagnosen hvert år, én av to dør av kreftformen.

- Men det er gjennomsnittet. Tidlig diagnose og riktig behandling av tarmkreft øker overlevelsessjansen betydelig, sier Frøydis Langmark, leder for Kreftregisteret.

- Reint kjøtt er ikke like farlig som behandlet kjøtt. Men vi kan ennå ikke utelukke enhver sammenheng mellom inntak av reint kjøtt og kreft, sier Elio Riboli, fagleder ved Det internasjonale kreftforskningsinstituttet i Lyon i Frankrike.

FARLIG SOMMERKOS: Kjæresteparet Kristin Ygre Wiig og Truls Andreasseb hygget seg i går med pølser i en av Oslos grønne lunger. Men de er mer redde for sola og magemålet enn farlige pølser.Foto: OLA SÆTHER