Pølser for fred

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den kommende uka vil amerikanske Joey «Jaws» Chestnut og japanske Takeru «Tsunami» Kobayashi være i dyp konsentrasjon og nøye forberedelser. Lørdag er dagen da resten av USA skyter opp fyrverkeri, synger «The Star-Sprangled Banner» og feirer nasjonaldagen sin. For Chestnut og Kobayashi er det dagen da de skal prøve å spise mer enn 59 pølser i brød på ti minutter, på Nathan Hot Dog Eating Contest på Coney Island utenfor New York.

«Det finnes ingen indikasjoner på at landets grunnleggere noen gang spiste hotdogs, og det finnes ingen spor etter sennep på Uavhengighetserklæringen», skrev New York Times nylig.

Avisen mener likevel mener pølser i brød har spilt en viktig rolle i amerikansk utenrikspolitikk helt siden det britiske kongeparet i 1939 deltok på

en piknik hos president

Franklin D. Roosevelts for å få amerikansk støtte i krigen i Europa. Kong George VI spiste

to pølser i brød servert på sølvfat, og neste dag sto det på forsiden av New York Times: «KING EATS HOT DOGS AND ASKS FOR MORE. And He Drinks Beer With Them».

Dronning Elizabeth var på sin side mer usikker. Ifølge boka «The Roosevelts and the Royals» fra 2004, snudde dronningen seg til president Roosevelt og spurte «Hvordan spiser man den?» Han skal ha svart: "Det er svært enkelt. Dytt den inn i munnen og fortsett å dytte til den er inne». Dronningen av England valgte å bruke kniv og gaffel.

Og det finnes flere eksempler der pølsa har hatt diplomatisk betydning. I 1959 var Sovjet-lederen Nikita Krustjov på reise i USA, og han skal i Des Moines ha stoppet for å spise sin første hotdog. Det blir imidlertid hevdet at sikkerhetsagentene hans først, i god kald krig-stil, sjekket pølsa for radioaktiv stråling. Førti år etter det igjen dukket hotdogen igjen opp på et diplomatisk viktig arrangement, da Bill Clinton satte seg ned sammen med Israels statsminister Ehud Barak og Palestinas leder Yasir Arafat. For å spise kosher-pølser.

I år tyr amerikanerne igjen til hotdogen, når det amerikanske utenriksdepartementet for første gang siden 1979 har bedt USAs ambassader og konsulater invitere tjenestemenn fra Iran til 4. juli-feiring. Initiativet er en del av Obama-regjeringens ønske om åpenhet og kommunikasjon med landet, men etter de siste ukenes begivenheter kan det bli en trykket feiring på nasjonaldagen. Blir det for ille, kan regjeringen ta kontakt med National Hot Dog and Sausage Council, en underorganisasjon av American Meat Institute i Washington.

Ellers kan de innkalle Joey «Jaws» Chestnut og Takeru «Tsunami» Kobayashi. Til tross for at de to storspiserne i fjor måtte videre til omspisning da de begge fikk i seg like manger pølser i brød på de ti minuttene, og den japanske mesteren som har vunnet konkurransen seks ganger før måtte se seg slått av den ferskere amerikaneren fordi han klarte å stappe inn de siste fem hotdogene fortest, er det fred og fordragelighet i pølseleiren. I alle fall frem til lørdag.