VERST FOR HJERTET: Behandlet kjøtt som pølser og bacon gir større risiko for hjertesykdom og diabetes enn ubehandlet kjøtt, viser en studie fra Harvard School of Public Health. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIX
VERST FOR HJERTET: Behandlet kjøtt som pølser og bacon gir større risiko for hjertesykdom og diabetes enn ubehandlet kjøtt, viser en studie fra Harvard School of Public Health. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIXVis mer

Pølser gir større risiko for hjertesykdom

Ny studie viser at behandlet kjøtt er det verste i kjøttdisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er anbefalt å holde kjøttspisingen på et lavt nivå, men det har stor betydning hva slags kjøtt du spiser. En ny studie fra Harvard School of Public Health viser at behandlet kjøtt som pølser og bacon kan øke risikoen for hjertesykdommer og diabetes, mens ubehandlet kjøtt ikke har den samme effekten, skriver Reuters.

Salt og konserveringsmidler i kjøttet kan være grunnen til disse helseproblemene, antyder studien, som er publisert i tidsskriftet Circulation.

Bør revurdere
Tidligere studier har knyttet kjøttspising til disse sykdommene, men har ikke tatt høyde for forskjellen på behandlet og ubehandlet kjøtt, skriver forskerne bak studien i en uttalelse.

- For å minske risikoen for hjerteinfarkt og diabetes, bør folk vurdere hva slags type kjøtt de spiser, sier Renata Micha ved Harvard School of Public Health.

Studien inkluderer en gjennomgang av 1600 forskningsrapporter, men ser ikke på risikoen for kreft og høyt blodtrykk, som også er knyttet til høyt inntak av kjøtt.

Mer salt og konserveringsmidler
Studien viser at det er en 42 prosent større sjanse for hjertesykdom og 19 prosent større sjanse for diabetes type 2 hvis man spiser en porsjon behandlet kjøtt om dagen. Forskerne fant imidlertid ingen større sjanse for sykdommene hos de som spiser ubehandlet kjøtt av okse, lam eller svin.

Behandlet kjøtt ble definert som kjøtt som er konservert ved hjelp av kjemikalier, som er røkt eller som er tilsatt salt. Disse kjøttypene inneholdt like mye mettet fett og kolesterol som ubehandlet kjøtt.

- Imidlertid inneholdt behandlet kjøtt i gjennom snitt fire ganger så mye salt og 50 prosent mer nitrat-konserveringsmidler. Dette antyder at det er disse stoffene, og ikke fett, som forklarer risikoen for hjertesykdommer og diabetes knyttet til behandlet kjøtt, sier Micha.

- Mot rådene
Funnene står i kontrast til de amerikanske kostholdsrådene, mener American Meat Institute.

- I beste fall er denne hypotesen et godt utgangspunkt for videre studier. Den gir ingen grunn til å forandre matvaner, sier instituttets president James Hodges ifølge Reuters.

De fleste kostråd anbefaler å spise mindre kjøtt. I forslagene til nye kostråd fra norske myndigheter heter det at man bør velge magert kjøtt, og begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.