Pølser og pensjon sikrer valgseier

Når Aleksandr Lukasjenko etter alt å dømme vinner valget i Hviterussland i dag, så skyldes ikke det bare et styrt og udemokratisk valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST PETERSBURG (Dagbladet): Det skyldes også en jevn strøm av pølser og pensjon fra nabopresident Vladimir Putin. Pølsene og pensjonene kan Lukasjenko nemlig takke sjenerøse russiske subsidier i form av gavepakker med gass og olje for. Så mye som 30 prosent av Hviterusslands bruttonasjonalprodukt - alle verdier som er skapt i landet - er direkte subsidier fra den russiske energitransporten gjennom landet.

Uten denne støtten ville økonomien i Hviterussland falle fullstendig sammen.

Pølser fra diktator

Det er pølsene og pensjonene som gjør at mange hviterussiske velgere i dag vil stemme for en diktator som Lukasjenko. Gjennom venner og familie har de fleste hviterussere sett hvordan økonomiene i nabolandene Russland og Ukraina kollapset for 15 år siden, etter Sovjetunionens fall. Men i Lukasjenkos Hviterussland er fattigdommen fortsatt jevnt fordelt og subsidiert. Det er nesten ingen arbeidsledighet, fordi uproduktive industriarbeidsplasser fra sovjettida er holdt i live ved hjelp av subsidier. De eldre får sin pensjon i tide, noe de ikke har fått i verken Russland eller i Ukraina tidligere. Men dette er mulig bare på grunn av støtten fra Russland.

Og prognosene for den hviterussiske økonomien ellers er elendig.

-  I løpet av de 12 åra Lukasjenko har sittet ved makta har ingenting blitt gjort for å modernisere industrien, som for en stor del er fra 50-åra. Gevinstene fra den russiske energiøkonomien er brukt opp, og ikke blitt investert i framtida, sier Siarhej Karol, finansanalytiker i American International Group til Radio Free Europe.

Ingen lek med EU

Den russiske subsidieringen av Hviterussland skyldes at landet ikke utfordrer president Putins Russland. Landet er «stabilt», uten å leke med tanken på å lene seg mot EU, slik det andre øst-slaviske landet Ukraina gjør.

 FORGJEVES: Lite tyder på at tilhengere av opposisjonsleder Alexander Milinkevich vil kunne feire noen seier etter dagens valg. Foto: AP Photo/Scanpix
FORGJEVES: Lite tyder på at tilhengere av opposisjonsleder Alexander Milinkevich vil kunne feire noen seier etter dagens valg. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Subsidieringen av Hviterussland foregår på denne måten. Det russiske statskontrollerte selskapet Gazprom selger gass til Hviterussland for 47 dollar pr. 1000 kubikkmeter, mens prisen på det åpne markedet er 230 dollar. Landet importerer olje for 27 dollar fatet, mens prisen på verdensmarkedet er 60. I tillegg til å raffinere olje for eget forbruk, så importerer Hviterussland 100 000 fat pr. dag, som selges til EU. Hviterusslands profitt fra denne energigaven er sju milliarder dollar i året.

Et politisk skifte i Hviterussland vil fjerne denne subsidieringen, slik det skjedde i Ukrainaetter den oransje revolusjonen.

UTFORDRES IKKE: Vladimir Putin.
BELØNNES AV PUTIN: Aleksandr Lukasjenko.