Pølser og pensjon sikrer valgseier

Når Aleksandr Lukasjenko etter alt å dømme vinner valget i Hviterussland i dag, så skyldes ikke det bare et styrt og udemokratisk valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST PETERSBURG (Dagbladet): Det skyldes også en jevn strøm av pølser og pensjon fra nabopresident Vladimir Putin. Pølsene og pensjonene kan Lukasjenko nemlig takke sjenerøse russiske subsidier i form av gavepakker med gass og olje for. Så mye som 30 prosent av Hviterusslands bruttonasjonalprodukt - alle verdier som er skapt i landet - er direkte subsidier fra den russiske energitransporten gjennom landet.

Uten denne støtten ville økonomien i Hviterussland falle fullstendig sammen.

Pølser fra diktator

Det er pølsene og pensjonene som gjør at mange hviterussiske velgere i dag vil stemme for en diktator som Lukasjenko. Gjennom venner og familie har de fleste hviterussere sett hvordan økonomiene i nabolandene Russland og Ukraina kollapset for 15 år siden, etter Sovjetunionens fall. Men i Lukasjenkos Hviterussland er fattigdommen fortsatt jevnt fordelt og subsidiert. Det er nesten ingen arbeidsledighet, fordi uproduktive industriarbeidsplasser fra sovjettida er holdt i live ved hjelp av subsidier. De eldre får sin pensjon i tide, noe de ikke har fått i verken Russland eller i Ukraina tidligere. Men dette er mulig bare på grunn av støtten fra Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer