Pølseskinnet bedrar

Røkte kjøttpølser er ikke røkt, og kjøtt er det ikke mer enn halvparten av. Likevel er de stolte av pølsene sine ved Norsk Kjøttindustris anlegg i Brumunddal. 250 000 pølser stappes og pakkes daglig ved landets største pølsefabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det handler om å spe, og ikke la noe gå til spille. Det dreier seg om kukjøtt og flesk, om vann og potetmel, om ekte tarm og falsk røyk, om høyt tempo og streng kontroll. I Norsk Kjøttindustris anlegg i Brumunddal handler det meste om pølser; middagspølser og meterpølse, kjøttpølser og wiener, julepølser og fleskepølse. Alt med små marginer, der det gjelder å utnytte råvarer til siste trevl og samtidig sikre kvaliteten.

Utrolig pris

- Det er et utrolig press, vi må knipe på 10-øringen, sier avdelingsleder Steinar Mathisen.

Han forstår egentlig ikke hvordan det er mulig å tilby pølser på tilbud til under 30 kroner kiloen.

- Vi veit jo prisen på råvarene, så jeg skjønner ikke åssen de klarer det, sier han.

Jo, de kan jo bruke billigere råvarer som soya og blodplasma. - Men vi bruker ikke soya i pølsene våre lenger. Og blodplasma brukes bare i meterpølse, sier han.

Kjøttsiloer

I de røkte kjøttpølsene er halvparten kjøtt; billigste ku- og svinesortering, mesteparten kjøpt inn fra konkurrenten Gildes slakteri på Rudshøgda. Resten er fett, mel, krydder og vann. Fra fem siloer ramler pølseråvarene ned på et samlebånd; 50 kilos porsjoner småflesk og svinekjøtt, is og kukjøtt og restene fra gårsdagens pølseproduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer