Pølsevev eller smittefrykt?

Dagens mange meldinger om at pølseskinn laget av storfetarm fra EU-området kan forårsake den menneskelige formen for kugalskap, skaper usikkerhet blant forbrukerne. Dagbladet.no viser vei i virvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På slutten av fjoråret kom Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) med en ny forskrift til produsenter av norske kjøttvarer. Forskriften gjaldt fra nyttår og skulle virke som en garanti for at importerte storfetarmer fra EU- og EØS-området ikke ble brukt i kjøttprodukter på det norske markedet.

SNT utarbeidet de nye forskriftene selv om de ikke mener det er farlig for helsa å spise pølseprodukter tilvirket med tarm av storfe fra områder med kugalskap. Tilsynet forbyr likevel import og produksjon med slike tarmer, i tilfelle det senere skulle vise seg at det medfører risiko å spise slike tarmer. I dag finnes det ingen dokumentasjon på at kugalskapsmitte fra kyr kan overføres til mennesker gjennom pølseskinn.

Brøt forskriften

I ettermiddag ble det kjent at Gilde Vest også etter nyttår har brukt EU-importert tarm i produksjonen. Pølsene ble framstilt for markedet i Bergen og omegn, og tarmene kom fra Tyskland. Gilde Vest har tolket reglene slik at det er mulig å produsere pølser med EU-tarmer så lenge de kom til Norge før nyttår. Dette er et brudd med forskriften.

- Vi mener likevel at dette ikke kom klart fram i forskriften til SNT. Vi forsto den slik at det kun gjaldt import av tarm, ikke produksjon med slik tarm. Men vi er glad for presiseringen som kom i dag, noe som førte til at vi stanset produksjonen av VS Middagspølser. Varene er også trukket tilbake fra butikkhyllene, sier produksjonsdirektør Kristine Thorsen.

- Hva kan de som allerede har kjøpt pølsene gjøre?

- De kan levere dem tilbake til butikken eller til Gilde Vest, så skal vi komme til en ordning, sier Thorsen.

Gilde Vest vil fra i morgen kun bruke tarmer fra brasiliansk storfe, noe som er fullt lovlig. Fra 1. februar går selskapet trolig over til å bruke tarmer fra svin i sine Middagspølser.

Trygt pølseskinn

Nordfjord Kjøtt er en av de andre store pølseprodusentene i Norge. Selskapet er ikke en del av Norsk Kjøtt, som blant annet produserer under merkenavnet Gilde.

Nordfjord Kjøtt har i en toårs periode kun brukt tarmer fra brasilianske storefe. I tillegg bruker selskapet en del kunstig pølseskinn, mest i sine sportswiener og i pålegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer