Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polsjefer på whiskytur

I april 2002 reiste tre av Vinmonopolets butikksjefer på tur med vinimportør Nils Ekjord til et av Skottlands mest berømte whiskydestillerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Destilleriet heter Fettercairn og eies av en stor whiskyprodusent som Ekjord AS er agent for i Norge. Stedet har en representasjonsbolig som bak et lite prangende ytre blant annet har seks soverom med himmelsenger, imponerende barer, spisestue, peisestue, TV-rom og biljardrom, alt av upåklagelig standard. Reisefølget besøkte også golfbaner i området. Oppholdet varte i fem dager.

Dagbladet fant de tre polansattes navnetrekk sammen med Nils Ekjords signatur i gjesteboka i representasjonsboligen, som i dagligtale kalles gjestehuset.

Ekjords håndskrift

I tillegg til Nils Ekjords navn er det lett å tyde navnetrekkene til to av de polansatte. Den ene er butikksjef ved et polutsalg på det indre Østlandet, mens den andre er tidligere butikksjef ved et utsalg i Oslo-området. Bak navnene er det satt en klamme, og bak klammen er det skrevet «Ekjord Ltd» med Ekjords håndskrift.

Den tidligere butikksjefen er allerede suspendert fra sin stilling så lenge granskingen pågår, fordi han også har vært med på flere av de omtalte Hankø-arrangementene.

Det virker også som butikksjefen fra indre Østland var forberedt på at Skottlands-turen med Ekjord er blitt en del av granskingen. Han svarte slik da Dagbladet ringte ham i går kveld:

-  Dere må ringe til informasjonsavdelingen vår for å få flere opplysninger. Jeg har ikke noe annet å fortelle, sa han og la på.

Grøholt i sentrum

Nils Ekjord svarte heller ikke i går på Dagbladets henvendelser. I TV 2 Nettavisen ble han i går morges referert slik: «Nils Ekjord bedyrer at selskapet hans ikke har et mer omfattende forhold til de ansatte på Vinmonopolet enn det som har kommet fram gjennom media de siste dagene.»

Advokat Erling Grimstad jobber nå knallhardt for blant annet å få mest mulig oversikt over hvor omfattende kontakten mellom Ekjord og polansatte har vært, og over hvor mange polansatte som eventuelt har gjort seg skyldig i brudd på de svært strenge etiske retningslinjene.

I går var det imidlertid polsjef Knut Grøholt som sto i sentrum for mistanker om at han har latt seg smøre. Årsaken var at han i 2000 var Telenor-selskapet Bravidas gjest på en gratistur til OL i Sydney og Telenors gjest under friidretts-VM i Aten i 1997.

«Forretningsforbindelse»

Flere, deriblant Frp, har tatt til orde for at Grøholt derfor bør suspenderes mens han granskes. Men det gjør han ikke så lenge han har styreformann Harald Arnkværns tillit. Harald Arnkværn sa i går at han ville finne ut hva som faktisk har skjedd, før han foretar seg noe.

Informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor sier til Dagbladet at alle som var invitert med Telenor til Aten, måtte betale reise og opphold. Det gjorde også Grøholt og kona, sier Melgaard.

Tidligere direktør i Bravida, Jan Kåre Pedersen, sier Grøholt ble invitert som «forretningsforbindelse», fordi han både var polsjef og styreleder i arbeidsgiverorganisasjonen NAVO.

-  Vi var i Sydney i sju eller ni dager, jeg husker ikke. Men jeg husker at dette for vår del ble innrapportert og fordelsbeskattet i henhold til våre rutiner, sier Pedersen.

-  Jeg husker heller ikke om vi betalte en egenandel, sier Pedersen.