Retten til fri abort

Polsk abortaktivist tiltalt

Risikerer flere år i fengsel.

ABORT-AKTIVIST: Marta Lempart er en av lederne av de polske kvinnestreikene, der de kjemper for retten til å ta abort. Hun blir nå tiltalt, og risikerer år i fengsel. Foto: AP / NTB
ABORT-AKTIVIST: Marta Lempart er en av lederne av de polske kvinnestreikene, der de kjemper for retten til å ta abort. Hun blir nå tiltalt, og risikerer år i fengsel. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Marta Lempart, som kjemper for retten til abort i Polen, er tiltalt for flere lovbrudd og risikerer opptil åtte år i fengsel, opplyser påtalemyndigheten.

Lempart er tiltalt for å ha arrangert demonstrasjoner i strid med landets koronaregler, for fornærmelser mot politiet og for å ha uttrykt støtte til angrep på kirker, sier talskvinne Aleksandra Skrzyniarz i påtalemyndigheten.

Nekter skyld

Lempart nekter straffskyld for alle anklagene mot henne og har nektet å forklare seg.

Hun er en av dem som står bak Kvinnestreik-bevegelsen, som har koordinert demonstrasjoner over hele landet. Demonstrasjonene for kvinners rettigheter har utviklet seg til protester mot regjeringen.

Demonstrasjonene startet etter at Polensb forfatningsdomstol sist høst strammet inn landets allerede svært strenge abortpraksis. Rettens konklusjon innebærer et nærmest totalforbud mot abort.

Voldtekt eller incest

De eneste unntakene er ved voldtekt eller incest eller dersom mors helse er i fare. Protestene blusset opp igjen da kjennelsen ble formelt kunngjort og dermed trådte i kraft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer