SPARKET: Tredjesekretær Adriana Warchol ved Polens Ambassade i Oslo omtalte 18. juni i år norske barnevernsansatte som Hitlerjugend i ei polsk avis. Nå har hun fått sparken.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SPARKET: Tredjesekretær Adriana Warchol ved Polens Ambassade i Oslo omtalte 18. juni i år norske barnevernsansatte som Hitlerjugend i ei polsk avis. Nå har hun fått sparken. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Polsk diplomat fikk sparken

Den polske diplomaten fikk avskjed på grått papir - etter at hun sammenlignet det norske barnevernet med Hitlerjugend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Tredjesekretær Adriana Warchol ved Polens Ambassade i Oslo glemte alle diplomatiske kjøreregler, da hun 18. juni i år kommenterte en barnevernssak i ei polsk avis: «Tjenestemenn fra barnevernet oppfører seg som Hitlerjugend».

- Det norske barnevernet jobber for å skaffe barn til barnløse nordmenn, spesielt polske barn», lød kraftsalven fra den polske ambassaden i Oslo.

?Blandet seg? Warchol hadde på forhånd blandet seg personlig inn i en barnevernssak, hvor ei jente var midlertidig plassert i et beredskapshjem i Larvik, fordi norske myndigheter mente at hennes polske foreldre for tida ikke var i stand til å ta seg skikkelig av henne.

Adriana Warchol skrev brev til de lokale barnevernsmyndighetene på den polske ambassadens brevpapir. Hun betjente seg også her med en stil og tone som fikk øynebrynene til å heve seg.

Fikk diplomathjelp Den beryktede «privatdetektiven» Krysztof Rutkowski gjentok flere ganger overfor norske medier etter bortføringen av den polske jenta at han under hele aksjonen hadde hatt hjelp og støtte av det polske konsulatet.

I første omgang forsøkte en av kollegene hennes å hevde at hun aldri hadde sagt noe av det som hun ble sitert for i polsk presse.

Senere måtte Polens ambassadør personlig gå til Utenriksdepartementet og be pent om unnskyldning for sine medarbeideres uelegante stil.

Smadret karrieren At Adriana Warchol med sine nedsettende bemerkninger om vertslandet samtidig hadde tatt godt og grundig knekken på egen karriere, var det ingen tvil om.  Spørsmålet var bare hvor lang tid det polske utenriksdepartementet ville vente før hun kunne fjernes uten at dette kom til å medføre alt for stor brudulje og oppmerksomhet i norske medier.  Avisa Gazeta melder nå at hun formelt sett forlater stillingen sin i slutten av oktober.

I diplomatiske kretser i Oslo har det lenge vært spekulert i om ambassadør Wojciech Ludwik Kolanczyks kom til å slippe unna denne saken med æren - og tittelen - i behold.

I første omgang ser det imidlertid ikke ut til at utenriksdepartementet i Warszawa har tenkt å straffe ham for tredjesekretærens utspill - og den uvanlige klønete måten som saken ble turnert på etter at den nådde offentligheten.
?Vil ikke kommentere Dagbladet har i dag forsøkt å få en kommentar fra både ambassadør Kolanczyks og andre ledende medarbeidere ved Polens ambassade i Oslo.

En sekretær opplyser at denne saken utelukkende kan kommenteres av den polske utenriksministerens pressetalsmann. Vedkommendes sekretær mener imidlertid at det er en annen medarbeider hos utenriksministeren som skal uttale seg.

Denne medarbeideren har ennå ikke meldt seg.