Polsk mediemogul hater jøder og EU

Presten Tadeusz Rydzyk har nesten klart å skape sin egen kirke innenfor den katolske kirken i Polen. Hans Radio Maria sprer budskapet om at jødene og EU har skylden for Polens problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sitt nasjonalistiske og antisemittiske innhold har Rydzyks radiokanal mange ganger gitt polske politikere og kirkeledere hodepine i løpet av de elleve årene den har vært på lufta. Den havner ofte på avisenes førstesider og splitter den polske opinionen i to.

EU-tilhengere oppfatter prestens agitasjon mot polsk EU-medlemskap som en trussel. Til våren skal det holdes folkeavstemning, etter at Polen ble invitert inn i unionen fredag.

Mediekonge

Fader Rydzyk har i praksis bygd opp en alternativ kirke med sentrum i Torun, nord i Polen. Han har i dag rundt 5 millioner tilhengere. Han kontrollerer ikke bare Radio Maria, men også to aviser, et selskap som produserer film og flere skoler. I tillegg ønsker han seg sin egen TV-kanal.

Han har deltatt aktivt i flere valgkamper. I det siste valget klarte Polsk familieforbund, som Rydzyk har vært med på å starte, å få representanter inn i nasjonalforsamlingen.

Radio Maria angriper ikke bare jøder, men også frimurere og overklassen. Den har oppfordret til aksjoner mot aborttilhengere, kioskeiere som selger pornoblader og politikere som har andre oppfatninger enn Rydzyk selv. Mellom 150.000 og 200.000 mennesker har møtt opp for å delta i aksjonene.

Splittet kirke?

Den katolske kirken i Polen truet i høst med å stenge radiostasjonen, noe som fikk polske medier til å spørre seg om kirken sto i fare for å bli delt i to. Rydzyk gikk i stedet med på å dempe sin partipolitiske propaganda.

Likevel er radiostasjonen fortsatt like fiendtlig innstilt til jøder og til polsk EU-medlemskap.

Det siste bekymrer de offisielle kirkelederne, som vurderer aktivt å gå ut og oppfordre sine medlemmer til å stemme «ja» til EU i folkeavstemningen i vår.

Det bekymrer også regjeringen, som ivrig har jobbet for å få EU til å tilby Polen medlemskap med gunstige betingelser.

Den statlige TV-kanalen i landet beskyldes for å drive propaganda, etter at den sendte en dokumentar om Rydzyks imperium som satte spørsmålstegn ved Radio Marias store inntekter, og som beskyldte den kontroversielle presten for skatteunndragelser.

(NTB)