Polsk mediemogul hater jøder og EU

Presten Tadeusz Rydzyk har nesten klart å skape sin egen kirke innenfor den katolske kirken i Polen. Hans Radio Maria sprer budskapet om at jødene og EU har skylden for Polens problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Med sitt nasjonalistiske og antisemittiske innhold har Rydzyks radiokanal mange ganger gitt polske politikere og kirkeledere hodepine i løpet av de elleve årene den har vært på lufta. Den havner ofte på avisenes førstesider og splitter den polske opinionen i to.

EU-tilhengere oppfatter prestens agitasjon mot polsk EU-medlemskap som en trussel. Til våren skal det holdes folkeavstemning, etter at Polen ble invitert inn i unionen fredag.

Mediekonge

Fader Rydzyk har i praksis bygd opp en alternativ kirke med sentrum i Torun, nord i Polen. Han har i dag rundt 5 millioner tilhengere. Han kontrollerer ikke bare Radio Maria, men også to aviser, et selskap som produserer film og flere skoler. I tillegg ønsker han seg sin egen TV-kanal.

Han har deltatt aktivt i flere valgkamper. I det siste valget klarte Polsk familieforbund, som Rydzyk har vært med på å starte, å få representanter inn i nasjonalforsamlingen.

Radio Maria angriper ikke bare jøder, men også frimurere og overklassen. Den har oppfordret til aksjoner mot aborttilhengere, kioskeiere som selger pornoblader og politikere som har andre oppfatninger enn Rydzyk selv. Mellom 150.000 og 200.000 mennesker har møtt opp for å delta i aksjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer