SJOKKERTE: Den polske politikeren Janusz Korwin-Mikke gjorde en tydelig nazi-hilsen under en kort bemerkning under Europaparlamentets plenumsmøte tirsdag. Skjermdump: Youtube
SJOKKERTE: Den polske politikeren Janusz Korwin-Mikke gjorde en tydelig nazi-hilsen under en kort bemerkning under Europaparlamentets plenumsmøte tirsdag. Skjermdump: YoutubeVis mer

Polsk politiker sammenliknet EUs politikk med Nazi-Tyskland. Så gjorde han dette

- Vi skammer oss alle sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den polske ytre høyre-politikeren Janusz Korwin-Mikke sjokkerte parlamentarikerne i Europaparlamentet tirsdag.

Mens det meste i EU har handlet om krisen i Hellas, diskuterte de europeiske folkevalgte i Strasbourg et tyskledet forslag om én billett som kan brukes til å reise i hele Europa.

Lederen for partiet Koalisjonen for fornyelsen av republikken - frihet og håp (Korwin-Mikkes eget parti) gjorde nemlig en nazi-hilsen på podiet etter å ha argumentert mot det nye forslaget, skriver The Blaze.

Brukte nazi-slagord Ikke nok med det, euroskeptikeren Janusz Korwin-Mikke argumenterte også med en klar referanse til et kjent slagord fra Det tredje riket.

- Denne gangen er det én reise, ett folk, én billett, sa Korwin-Mikke samtidig som løftet høyre og gjorde nazihilsenen sieg heil.

Opptrednen var en klar referanse til Hitlers slagord «ein Volk, ein Reich, ein Führer» (ett folk, ett rike, én leder).

- Vi skammer oss alle sammen av denne oppførselen og beklager til Europa, Det europeiske parlamentet og stemmegiverne, sa den polske utenriksministeren Gregorz Sjetyna i går, ifølge Associated Press.

Skandalen er blitt mye omtalt i europeiske medier, og EU-kommisjonen har allerede innledet en etterforskning for å se på hvilke måter de kan straffe ham. I Polen blir det også diskutert om mannen burde straffeforfølges for brudd på loven som sier at det ikke er lov å promotere fascismen og andre totalitære styreformer.

Det er ikke første gang mannen har skapt rabalder. Politikeren har som uttalt mål å knuse Den europeiske unionen, er kjent for å sovne under plenumsmøtene i parlamentet og arrangere kabaler som distraksjon. I tillegg erklærte han «Jeg er ikke Charlie» etter terrorangrepet på det franske satiremagasinet i fjor, skriver den polske avisa Wiadomosci Gazeta.

Flere nazi-skandaler Det er ikke første gang en EU-parlamentariker har brukt slaordet. I 2010 gjorde representant for Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP), Godfrey Bloom det samme da han skulle beskrive nåværende kommisjonsleder i EU, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz.

- Hans politiske syn forsvarer det. Han er en udemokratisk fascist, sa Bloom da han skulle forsvare uttalelsen, ifølge The Guardian.

Det er for øvrig ikke første gang Szhulz, som nå er en av EUs aller mektigste er blitt utsatt for nazihets i parlamentet.

I 2003, samme år som Italia hadde presidentskapet i EU, skapte statsminister Silvio Berlusconi rabalder i Europaparlamentet med sitt svar da Martin Schulz, representant for det tyske sosialistpartiet, stilte spørsmål om interessekonflikter mellom Berlusconis massive medieeierskap og statsministerembetet.

«Herr Schulz, jeg vet at en italiener i disse dager lager en film om nazistenes konsentrasjonsleirer. Jeg vil gjerne foreslå at du får rollen som leirens leder. Du ville passet perfekt», sa Berlusconi til politikeren fra Tyskland.

Andre parlamentsrepresentanter buet, ropte, smalt neven i bordet og forlot salen i protest som respons. Berlusconi fulgte seinere opp med å si at kommentaren var en spøk, men tilføyde samtidig at Schulz og hans meningsfeller var «turister i demokratiet», noe som ikke bidro til å gjøre samarbeidsklimaet mellom Tyskland og Italia bedre i de påfølgende månedene.