Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polsk riksdag

To og et halvt år etter EUs siste utvidelse er flere av medlemslandene lammet av konflikten mellom en EU-entusiastisk venstreside og en mer skeptisk høyreside.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIGA (Dagbladet): I Polen har de eneggede tvillingene Lech (president) og Jaroslaw (statsminister) Kaczynski gitt uttrykket «Polsk riksdag» ny og generøst, underholdende aktualitet. Polsk riksdag betyr ifølge Kunnskapsforlagets synonymordbok «uorden, rabaldermøte», og det er ingen overdrivelse. For dette er hva som faktisk har skjedd:

22. SEPTEMBER GIKK statsminister Jaroslaw til sin lillebror, president Lech, og ba ham sparke visestatsminister og landbruksminister Anderzej Lepper fra regjeringen. Presidenten gjorde som storebror ba om, og avskjeden skapte som seg hør og bør brudulje. Lepper anklaget brødrene, som leder det dominerende regjeringspartiet Lov- og orden-partiet, for arroganse. «De», sa han, «er laget for å bryte ned. De vil bare snakke med folk som står på sine knær foran dem». Han kalte behandlingen han var utsatt for: «Bøllete, bøllete og atter bøllete». Statsminister Jaroslaw på sin side hevdet at den sparkede visestatsministeren hadde kommet i skade for «å falle tilbake til sin gamle praksis med å så uoverenstemmelser». Mens presidenten, Lech, brukte sin verdighet som statsoverhode til å heve seg over det nebbete språket i den politiske andedammen. Dette må selvsagt skrives med det forbehold at offentligheten strengt tatt ikke vet hva tvillingene som vokste opp på samme rom, og gikk i like klær i oppveksten, snakker om - sånn helt privat.

NOEN DAGER ETTER festet polsk TV på film et møte med en av Jaroslaws (statsministerens) nære medarbeidere mens han tilbød en representant for Leppers parti en statsrådpost hvis han brøt med partiet, og ble en del av det parlamentariske grunnlaget til tvillingenes «Lov- og orden-parti». Avsløringen ble av mange oppfattet som en del av et korrumperende politisk spill, og tvillingenes parti stupte på meningsmålingene med rundt ti prosent, fra litt over 30 til bare litt under 20. Opposisjonen krevde nyvalg, et nyvalg tvillingene lå an til å tape. Og da polakkene våknet i går, så våknet de til den regjeringen de hadde da Jaroslaw sparket Lepper 22. september. Lepper, som for tre uker siden beskyldte tvillingene for bare å snakke med folk som står på knær for dem, hadde fått tilbake jobben som både visestatsminister og landbruksminister. For sånn kan makta gjøre mirakler.

OG MORALEN I DENNE historien? Den er vel ikke verre enn at politikk også er det umuliges kunst, og at selv politiske korstogsfarere, som brødrene Kaczynski er, får hendene sine skitnet til av den korrumperende virkelighet som spillet om makt alltid er. Sånn sett så er situasjonen i Polen symptomatisk - selv om den er helt spektakulær - for situasjonen i påfallende mange av de ti landene i Sentral-Europa som ble med i EU da unionen ble utvidet til 25 land i mai 2004. Bare i to land har en sittende regjering blitt gjenvalgt etter mai 2004. Det ene landet var Ungarn, der den sosialdemokratiske statsministeren Ferenc Gyurcsany etter valgseieren innrømmet å ha løyet, og krevde en økonomisk hestekur for landet. Det andre landet var Latvia i oktober, der regjeringen ble gjenvalgt med et skrik, og velgeroppslutningen bare var på 62 prosent, ti prosent mindre enn for fire år siden.

I UNGARN GIKK som kjent opposisjonen og noen snauskaller ut i gatene for å kreve statsministerens avgang, da historien om løgnen ble avslørt. Også i Polen har politikken delvis flyttet ut av parlamentet og regjeringskontorene, og ut i gatene. I begge land sliter man med en utstrakt politikerforrakt. I Ungarn demonstrerer man på andre måneden mot en moderniseringsvennlig regjering, og i Polen har man demonstrert mot en nasjonalistisk, populistisk regjerning som vil rense fedrelandet for de restene av kommunisme som de mener ennå finnes på venstresiden. I Ungarn, Polen, som i Tsjekkia og Slovakia, står striden mellom et moderniseringsprosjekt av moderate EU-entusiaster på den ene siden, og populistiske, nasjonalistiske krefter på den annen. Dette skjer i politiske kulturer som ikke har vært gjennom den modningsprosess det gamle Vest-Europa tross alt har vært gjennom. Og igjen er Polen i en klasse for seg, siden tvillingene Kaczynski gir mangelen på modernotet et ansikt. De gir, rett ut sagt, mangelen på modernitet et dobbeltansikt.