Polsk seier styrker Jagland

Polakken Jerzy Buzek ble i går valgt til ny president i EU-parlamentet. Dermed styrkes Thorbjørn Jaglands sjanser ytterligere til å bli generalsekretær i Europarådet.

NY PRESIDENT: Polske Jerzy Buzek leder nå EU-parlamentet. Foto:LUCAS DOLEGA/EPA
NY PRESIDENT: Polske Jerzy Buzek leder nå EU-parlamentet. Foto:LUCAS DOLEGA/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Grunnen er at Jaglands eneste reelle konkurrent til å få jobben i Europarådet er en annen tidligere polsk statsminister, nemlig Wlodimierz Cimoszewics.

Toppjobber i Det europeiske hus, som blant annet omfatter EU, NATO, Europarådet og OSSE, fordeles ofte blant medlemslandene.

Men selv vil ikke Jagland innrømme at valget av Buzek som president i EU-parlamentet påvirker valget av generalsekretær i Europarådet.

- Uavhengig
- Jeg tror ikke dette har så stor betydning. Europarådets parlamentarikerforsamling liker å opptre uavhengig, og ikke bli en del av kabaler, sier Jagland.

Men sjansene dine har ikke blitt dårligere?

- Nei, det har de ikke. Vi ligger godt an uansett. Jeg synes det ser veldig positivt ut, basert på reiser og kontakter i det siste, sier Jagland.

Han vil ikke dra fram konkrete land der han har støtte. Men etter det Dagbladet forstår så har han støtte fra de nordiske land, fra de baltiske land, og fra landene på Balkan. Han har også stor støtte blant de «gamle» EU-landene. Og han kan regne med støtte fra Russland, som av refleks aldri vil stemme på en polsk kandinat i et lederverv i en internasjonal organisasjon.

Parlamentarikeropprør
Thorbjørn Jagland har støtte fra mer enn to tredeler av de 47 medlemslandene i Europarådet. Men det er parlamentarikerforsamlingen som velger generalsekretær. Valget ser ut til å bli 29. september, sier Jagland.

I vår utsatte parlamentarikerne valget av ny generalsekretær. Men det hadde ikke noe med kandidatene å gjøre. Det hadde med at parlamentarikerforsamlingen ville markere sin uavhengighet overfor regjeringene.

BEDRE SJANSE: Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet
Foto: Knut Falch / SCANPIX
BEDRE SJANSE: Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer