Polsk seier styrker Jagland

Polakken Jerzy Buzek ble i går valgt til ny president i EU-parlamentet. Dermed styrkes Thorbjørn Jaglands sjanser ytterligere til å bli generalsekretær i Europarådet.

NY PRESIDENT: Polske Jerzy Buzek leder nå EU-parlamentet. Foto:LUCAS DOLEGA/EPA
NY PRESIDENT: Polske Jerzy Buzek leder nå EU-parlamentet. Foto:LUCAS DOLEGA/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Grunnen er at Jaglands eneste reelle konkurrent til å få jobben i Europarådet er en annen tidligere polsk statsminister, nemlig Wlodimierz Cimoszewics.

Toppjobber i Det europeiske hus, som blant annet omfatter EU, NATO, Europarådet og OSSE, fordeles ofte blant medlemslandene.

Men selv vil ikke Jagland innrømme at valget av Buzek som president i EU-parlamentet påvirker valget av generalsekretær i Europarådet.

- Uavhengig- Jeg tror ikke dette har så stor betydning. Europarådets parlamentarikerforsamling liker å opptre uavhengig, og ikke bli en del av kabaler, sier Jagland.

Men sjansene dine har ikke blitt dårligere?

- Nei, det har de ikke. Vi ligger godt an uansett. Jeg synes det ser veldig positivt ut, basert på reiser og kontakter i det siste, sier Jagland.

Han vil ikke dra fram konkrete land der han har støtte. Men etter det Dagbladet forstår så har han støtte fra de nordiske land, fra de baltiske land, og fra landene på Balkan. Han har også stor støtte blant de «gamle» EU-landene. Og han kan regne med støtte fra Russland, som av refleks aldri vil stemme på en polsk kandinat i et lederverv i en internasjonal organisasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer