Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polsk seiler og katten hans Samira reddet etter sju måneder på havet

Drev rundt i Indiahavet.

ENDELIG I LAND: Den polske seileren Zbigniew Reke og katten Samira er endelig i land etter å ha drevet i Indiahavet i sju måneder. Foto: AFP / NTB scanpix
ENDELIG I LAND: Den polske seileren Zbigniew Reke og katten Samira er endelig i land etter å ha drevet i Indiahavet i sju måneder. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 54 år gamle Zbigniew Reket og katten hans Samira ble reddet av fransk kystvakt nær øya Reunion i Indiahavet etter å ha drevet rundt på sjøen i en ødelagt båt i sju måneder, skriver AFP.

Zbigniew Reket sier at han bare hadde mat nok til én måned. Reket og katten overlevde ved å spise en halv pose kinesisk suppe per dag, i tillegg til fisk fra havet.

Reket har vært bosatt i USA, men i 2014 gikk oppholdstillatelsen hans ut, skriver franske Kanal 1 som har intervjuet mannen. Samme år dro han til India hvor han kjøpte seg en livbåt som hadde tilhørt et cruiseskip. Hensikten var da å seile båten til hjemlandet Polen.

Så langt kom han ikke. Søndag, på julaften, ble han plukket opp av den franske kystvakta.

BLE REDDET: Zbigniew Reket ble julaften reddet av den franske kystvakta utenfor øya Reunion. Her er han utenfor livbåten sin. Foto: AFP / NTB Scanpix
BLE REDDET: Zbigniew Reket ble julaften reddet av den franske kystvakta utenfor øya Reunion. Her er han utenfor livbåten sin. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bygget om båten

54-åringen bygget om livbåten og utstyrte den med instrumenter og mast. Le Parisien skriver at mannen drev fra India til øygruppen Komorene, som ligger mellom Mosambik og Madagaskar, utenfor Øst-Afrika etter at masta ble ødelagt.

Avisa skriver at i to år skal han ha bodd på Komorene for å reparere båten sin og deretter sette ny kurs for reisen. Igjen gikk det galt for polakken.

Zbigniew Reket har til fransk kystvakt opplyst at han i mai i år skulle dra med dette fartøyet fra øygruppen Komorene til Sør-Afrika i mai i år. Det er en rute på om lag 2000 kilometer og som ville ha tatt ham gjennom Mosambik-kanalen sørover langs Afrikas østkyst. Dette er en viktig handelsrute for skip i et farvann med sterk strøm.

Telegraph skriver at masta brøt sammen og at vinden styrte båten, etter at han la ut fra Komorene. Instrumentene ble også ødelagte. Dermed hadde han ikke hadde noen mulighet til å be om hjelp i løpet av de sju månedene han drev rundt på havet.

- Så land

Søndag ble han funnet drivende nær den franske øya Reunion, som ligger øst for Madagaskar, av mannskap på en yacht.

- Jeg så land flere ganger, men jeg klarte aldri å styre mot land. Jeg så flere skip, men batteriet på radioen min var dødt, sier han, skriver Telegraph.

54-åringen ser ut til å ha lagt planen om å reise til hjemlandet på is. Telegraph skriver at han vurderer å bosette seg på den franske øya Reunion, som han har rett til å gjøre som EU-borger, skriver avisa.

- Jeg vil ha et normalt liv, finne meg en jobb, sier han.

Telegraph skriver at legene skal ha sagt at polakken var underernært, men ellers sunn da han kom i land etter sju måneder på sjøen.

(Dagbladet/NTB)

HER BLIR HAN REDDET: Dette bildet er tatt av den franske kystvakta da de reddet polakken og katten hans. Foto: NTB scanpix
HER BLIR HAN REDDET: Dette bildet er tatt av den franske kystvakta da de reddet polakken og katten hans. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!