Polsk snekkersønn ny EU-president

Donald Tusk er heller ingen Putin-venn.

NY EU-PRESIDENT: Polens statsminister Donald Tusk.  EPA/STEPHANIE LECOCQ
NY EU-PRESIDENT: Polens statsminister Donald Tusk. EPA/STEPHANIE LECOCQVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polens statsminister Donald Tusk blir ny EU-president, bekrefter sittende EU-president Herman Van Rompuy på Twitter.

Det bestemte EU på sitt toppmøte lørdag. Han avløser dermed belgiske Van Rompuy og skal ha hatt bred støtte for sitt kandidatur blant EU-landene, ifølge diplomater.

Tusk har vært polsk statsminister siden 2007 og representerer det konservative partiet Borgerplattformen.

Putin-motstander Med Donald Tusk får EU en president med sterk profil i konflikten med Russland. Selv om det blir på haltende engelsk.

Etter ti år i EU får Polen sin første toppjobb i Unionen. Måneder med spekulasjoner og tautrekking har gjort statsminister Donald Tusk til EU-president og leder for Det europeiske råd.

Med det valget sender EU nå et klart signal til Moskva. 57-åringen har vært en tydelig stemme mot Russland i Ukraina-konflikten, og han har vært blant pådriverne for sanksjoner mot Russland i et EU som har slitt med å bli enig om hvor skarp linjen overfor russerne skal være.

Solidaritet Men snekkersønnen fra Gdansk har en hemsko når han nå skal representere Unionen ute i verden.

- Tusks svakhet er at han snakker lite engelsk og ingen fransk, noe som gjør det vanskeligere for ham å kommunisere med et bredt publikum, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tusk er utdannet historiker og var aktiv i fagbevegelsen Solidaritet i det kommunistiske Polen. Han skal ha blitt interessert i politikk som 13-åring, etter å ha sett politiets fremferd mot streikende arbeidere.

I 2001 var han med å danne det liberalkonservative partiet Borgerplattformen, som kom til makten med Tusk som statsminister i 2007. Han tok partiet til gjenvalg i 2011.

Trøbbel på hjemmebane I juni måtte han be om et tillitsvotum etter en avlyttingsskandale som har svekket regjeringens omdømme. Borgerplattformen frykter nå at tapet av statsministeren skal lede til et nederlag for et presset parti i valget neste år.

Tusk har markert seg som en EU-vennlig statsminister, selv om han ikke har fått oppfylt planene om å ta Polen inn i eurosamarbeidet. Nå får han jobben som samlende faktor og mekler i et EU preget av år med økonomisk krise og forskjellig takt i integreringen mellom landene.

(NTB)