Polske bærplukkere vil få kontantstøtte

Også polske jordbærplukkere i Norge vil få kontantstøtte for barna sine i hjemlandet. Det er ingen minstekrav til hvor lenge man må jobbe før staten må punge ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straks en innvandrer fra et EØS-land regnes som en arbeidstaker, får han den samme retten til kontantstøtte og barnetrygd som en nordmann. Og det skal svært lite til for å regnes som arbeidstaker.

Bare ti timer i uka

I en fortolkning av gjeldende EU-rett heter det at man bare trenger å jobbe minst ti timer i uka og betaling må ikke nødvendigvis skje i form av penger. Kost og losji godtas. Det er ikke noe krav om at godtgjørelsen er så stor at arbeidstakeren er selvforsørget.

- Det er ikke noe minstekrav til hvor lenge man må jobbe før retten til kontantstøtte utløses, sier rådgiver Mona Bangor i Rikstrygdeverket.

Hun opplyser at en som for eksempel kommer til Norge i juli, kan søke om kontantstøtte fra 1. august.

Varer arbeidsforholdet mindre enn tre måneder trenger man ikke engang registrere seg hos myndighetene.

En polsk sesongarbeider kan dermed plusse på «lønna» med flere tusen kroner hvis han har barn i hjemlandet under tre år. Kravet for å få kontantstøtten er som kjent at barna ikke nyter godt av barnehageplass. Men som Dagbladet skrev i går må myndighetene stole på at opplysningene fra arbeidsinnvandrerne er riktige. Ikke annet enn stikkprøver kan avsløre feilaktig informasjon.

Faren for misbruk av ordningen er så stor at Kommunaldepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som i løpet av kort tid skal foreslå skjerpede kontrolltiltak. De vil i så fall rette seg mot alle mottakere av støtte, også norske.

Skjerper kontrollen

- Vi vet ikke hvordan arbeidsinnvandringen vil arte seg. Utfordringen er at enhver innskrenking av et velferdsgode og kontrolltiltak vil gjelde alle norske borgere. Vi venter nå på konklusjonen fra arbeidsgruppa, men vi kan allerede nå si at kontrollen vil bli skjerpet slik at misbruk begrenses, sier statssekretær Kristin Ørmen Johnsen (H) i Kommunaldepartementet.

- Problemet er at vi vil måtte bevege oss inn i andre lands myndighetsområder, sier Johnsen.

GLAD FOR BARNETRYGD: Marius Tychulski viser fram bildet av datteren Martha. Fra 1. mai kan hun motta norsk barnetrygd mens faren jobber som bygningsarbeider i Norge.