TOG-RYKTER: Det påståtte funnet av et tyske nazitog lastet med gull har fått massiv oppmerksomhet. Nå går polske myndigheter tilbake etter påstandene om at de var sikre. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
TOG-RYKTER: Det påståtte funnet av et tyske nazitog lastet med gull har fått massiv oppmerksomhet. Nå går polske myndigheter tilbake etter påstandene om at de var sikre. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKIVis mer

Polske myndigheter går tilbake på påstander om sensasjonelt funn av nazitog

- Ikke annet enn det som er blitt hevdet de siste tiåra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden hevdet en polakk og en tysker at de hadde funnet et gammelt tog fylt med nazigull fra andre verdenskrig.

Polske myndigheter bekreftet seinere at det var gjort et spesielt funn - og i helga ble det hevdet at de var 99 prosent sikre på at det dreide seg om et såkalt nazitog.

Nå har de snudd, ifølge Bloomberg.

- Dette er ikke annet enn det som er blitt hevdet de siste tiåra, sier Tomasz Smolarz, leder for administrasjonen i regionen Nedre Schlesien.

Ordfører i byen Walbrzych, Roman Szelemej, forteller:

- Dette er verken første eller siste gang noen hevder å ha gjort sensasjonelle funn i nærheten, sier ordføreren til TVN24.

99 prosent sikre Polske myndigheter går dermed tilbake etter uttalelsene og mener det angivelig nye funnet ikke er noe mer spesielt enn påstander fra tidligere skattejegere.

Dette står i stor kontrast med det som ble sagt i forrige uke:

IKKE FUNN: Tomasz Smolarz leder for administrasjonen ved Nedre Schlesien, mener det ikke er gjort noe spesielt funn. Foto:  EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
IKKE FUNN: Tomasz Smolarz leder for administrasjonen ved Nedre Schlesien, mener det ikke er gjort noe spesielt funn. Foto: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT Vis mer

- Vi er 99 prosent sikre på at toget eksisterer, sa Piotr Zuchowski, sjef for nasjonale kulturminner i det polske kulturdepartementet.

Uttalelsen og kontrabeskjeden kommer bare tre dager etter at det ble hevdet radarbilder kunne avsløre togets eksistens.

Smolarz opplyser likevel at et større område rundt det angivelige funnstedet er sperret av og at hæren er satt inn for å bidra. Dette dreier seg om et område ved Polens grense til Tsjekkia.

Det har vært en rekke spekulasjoner rundt toget, som angivelig skulle være fra andre verdenskrig og skjule skatter og gull som nazistene forsøkte å flykte med.

I lokalavisa Gazeta Wroclawaska ble det også advart mot at toget kunne være minebelagt.

«Rav-kammeret»? Forfatteren Tom Bowyer mente toget kunne gi svar på mysteriet om hva som skjedde med det legendariske «rav-kammeret» som forsvant fra Katarinapalasset under krigen.

I et intervju med Sky News fortalte Bowyer at toget kan inneholde alt fra kunst til edelstener.

- Dersom det er snakk om et kunst-tog kommer det til å være store mengder malerier. Det kommer til å være diamanter, rubiner og andre edelstener. Men kanskje også noe som har vært savnet lenge - «rav-kammeret».

VAR SIKKER: - Vi er 99 prosent sikre på at toget eksisterer, sa Piotr Zuchowski, sjef for nasjonale kulturminner i det polske kulturdepartementet i forrige uke. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
VAR SIKKER: - Vi er 99 prosent sikre på at toget eksisterer, sa Piotr Zuchowski, sjef for nasjonale kulturminner i det polske kulturdepartementet i forrige uke. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT Vis mer

Da nazi-styrkene inntok St. Petersburg i 1941 hadde russerne forsøkt å skjule rommet bak paneler med vanlig tapet, men dette ble rast gjennomskuet. Rommet ble så demontert og flyttet til Königsberg, det som i dag er den russiske enklaven Kaliningrad.

Rommet var opprinnelig et tysk kunstverk som ble donert til tsaren Peter den store i 1716, og besto av en rekke ulike kunstverk. Veggene var av rent rav, og var igjen dekorert av speil, edelstener og detaljer i gull.

Ifølge de første påstandene innholdt toget rundt 300 tonn med gull.

En dansk ekspert har tidligere forklart:

- Nazistene røvet og plyndret store kultur-, kunst- og gullskatter da de angrep andre deler av Europa. Noe av det som forsvant er aldri funnet. Så det er mulig at dette toget finnes, sa Claus Bundgård Christensen, lektor i historie og ekspert på 2. verdenskrig, til Ekstra Bladet.

- Fenomenet med nazi-skatter er noe som dukker opp med jevne mellomrom. Ofte er det ikke noe i det, sa Christensen.

Rykter har sirkulert siden 1945 om tog fylt av gull, og mange skattejegere har forgjeves forsøkt å finne verdisakene. Ryktene sa at tyskerne sørget for at det ble bygget en hemmelig tunnel knyttet til slottet Ksi?? i Walbrzych.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram