- Polske spritsmuglere får lønn i fengsel

Polakker står for brorparten av sprit og sigarettsmugling til Norge. Blir smuglerne tatt, får de lønn fra smuglernettverkene i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i kveldens utgave av dokumentarprogrammet «Insider» på Max.

Programmet tar for seg den omfattende smuglingen av alkohol og sigaretter fra Polen til Norge.

Ifølge Insiders beregninger, basert på tollvesenets tall, smugler polske statsborgere omkring tre millioner liter øl og 350.000 liter sprit inn til Norge hvert år.

- Ingen bedre jobb I programmet besøkes blant annet den lille polske byen Drawesko pomorskie, som har rykte på seg for å være en smuglerby. Byen ligger ti mil øst for havnebyen Szczecin, der ferjene går mellom Sverige og Polen. I Drawesko pomorskie møter journalistene fra Insider en smugler som selv oppgir å ha smuglet til Norge i fem år.

- Det finnes ingen bedre jobb å få her til lands. Noen har smuglet i 20-25 år, og holder på fortsatt, sier han.

Han forteller at han to ganger har sonet dommer på tre måneders fengsel i Norge.

- Norsk fengsel er som tre stjerners hotell, sier han.

Han avslører også at smuglernettverket sørger for at han får betalt mens han sitter inne, dersom han ikke avslører hvem han jobber for.

- Jeg får 100 zloty (200 kroner) per dag fra han som styrer alt sammen, sier mannen.

Bygger om biler Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan mange polske smuglere modifiserer fjæringen på varebiler for at det ikke skal synes at de er fullastet.

I tillegg til å være viktige brikker i internasjonal kriminalitet, er slike ombygde biler spesielt trafikkfarlige.

I april døde en person og fire persone ble skadd i en massekollisjon ved Liertoppen. En beruset, polsk smuger som mistet kontrollen over den overlessede varebilen han kjørte, var skyld i ulykken.

60 prosent polakker Bare ved grensestasjonen ved Svinesund beslaglegger Tollvesenet opp mot 30000 liter alkohol i uka. Tollvesenet mener selv at de tar maks ti prosent av varene som smugler inn over grensene.

- 60 prosent av alkohol- og sigarettsmuglingen i vår region er det polske statsborgere som står for, sier avdelingssjef på Svinesund, Asle Farberg til Insider.

- Flere av disse smuglerne har registrert både to og tre hundre overfartsturer med ferjene som går til Sverige. Da er det en viss profesjonell aktivitet over det, sier Farberg.  

  

SPRIT-TAXI: Insider-programleder Stein Morten Lier intervjuer en polakk som kjører «sprit-taxi» i Oslo. Ungdommer langt under 18 år kan ringe et nummer og få levert vodka til langt under polpris, kommer det fram i programmet.
SPRIT-TAXI: Insider-programleder Stein Morten Lier intervjuer en polakk som kjører «sprit-taxi» i Oslo. Ungdommer langt under 18 år kan ringe et nummer og få levert vodka til langt under polpris, kommer det fram i programmet. Vis mer