Partene ble enige på overtid

Polstreiken er avverget

Spekter og de fem arbeidstakerorganisasjonene har kommet til enighet, og det blir ikke streik i Vinmonopolet, Flytoget, Ruter og en rekke barnehager.

KAN BLI STENGT: En rekke pol kan bli stengt dersom partene som sitter i mekling på overtid ikke blir enige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 
KAN BLI STENGT: En rekke pol kan bli stengt dersom partene som sitter i mekling på overtid ikke blir enige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er fornøyd med at vi gjennom meklingen kom fram til løsning for alle de 13 virksomhetene som var berørt. Med dette unngikk våre medlemmer en streik som kunne ha rammet både virksomhetene og deres kunder og brukere kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter ifølge NTB.

Totalt fant partene løsning på 29 overenskomster med de ulike fagforeningene i meklingen på overtid natt til lørdag. Lønn, arbeidsvilkår og pensjonsspørsmålet var tema for forhandlingene som omfattet 13 ulike virksomheter. De fem organisasjonene på arbeidstakersiden var LO Stat, Unio, SAN, Lederne og YS Spekter. Motparten var Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter.

– Det har vært ulike temaer i forhandlinger og mekling for de ulike bedriftene. Det er gitt et lønnsoppgjør på linje med det resten av Norge kan regne med å få i år. Vi har også fått på plass ulike løsninger knyttet til pensjon i de virksomhetene der dette var et forhandlingstema, sier Bratten.

Meklingsfristen var midnatt, men partene fortsatte på overtid. Ved firetida kom meldingen om at partene hadde blitt enige.

Glad for gjennomslag

Også arbeidstakersiden er fornøyd med resultatene og at man unngikk streik i virksomhetene AIM Norway, Drammen Scener, Flytoget, Ruter, Norlandia Care Group (barnehager og pasienthotell), Siva – Selskapet for industrivekst, Studentsamskipnadene i Bergen, Stavanger, Østfold og Oslo og Akershus, SIO Mat og Drikke samt Vinmonopolet.

SIKRER SEG: Folk hamstrer drikkevarer på Vinmonopolet, i tilfelle det blir streik og butikkene stenges. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

– Vi er fornøyd med lønnstillegget og pensjonsordninger for våre medlemmer, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder i YS Spekter og første nestleder i Delta, til NTB. Hun mener arbeidet det siste dagene har vært konstruktivt.

– Jeg er glad vi fikk gjennomslag i meklingen og unngikk storstreik, sier Eivind Gran, forhandlingsleder i LO Stat, som omtaler forhandlingene som en fire dagers maratonmekling.

Enighet

Kilder bekrefter overfor VG at partene i meklingen for de ansatte ved Vinmonopolet har kommet til enighet, men at de venter med å informere om dette inntil alle de mange meklingene som henger sammen er over.

Partene i polmeklingen skal ha funnet en løsning allerede fredag formiddag.

Fem arbeidstakerorganisasjoner har siden tirsdag meklet i årets tariffoppgjør.

Vinmonopolet, Flytoget og en rekke barnehager var blant virksomhetene som sto i fare for å bli rammet av streik fra lørdag morgen.

Tidligere streiker

Til sammen er 13 ulike virksomheter omfattet av meklingen, som engasjerer fem organisasjoner på arbeidstakersiden. Motparten er Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter.

Vinmonopolet varsler at mellom 1.200 og 1.300 av de totalt 1857 ansatte ville bli tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet. Det har ikke vært streik på Vinmonopolet siden 1986.

Særlig streiken i 1982 fikk store samfunnsmessige konsekvenser fordi den varte i hele 15 uker.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer