Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polygami-mødre vil ha barna tilbake

Sektbarna «skrekkslagne» av fysiske undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mødrene i polygamisekten i Texas har skrevet et brev til guvernøren i staten, Rick Perry, hvor de ber om hans hjelp. I brevet, som nyhetsbyrået AP har fått kopi av, hevder sektmødrene at en del av barna har blitt syke og innlagt på sykehus, som følge av behandlingen de får av barnevernet og påtalemyndighetene.

- Våre uskyldige barn blir stadig avhørt om ting de ikke vet noe om. De fysiske undersøkelsene gjorde barna skrekkslagne, skriver mødrene, og peker med det på undersøkelsene sektbarna gjennomgår som en del av etterforskningen rundt sekten.

- Traumatisk

- Mange av barna våre har blitt syke som følge av forholdene de har blitt plassert i. Å bli utsatt for slike forhold virker traumatiserende på dem, hevder mødrene i brevet, ifølge AP.

Til sammen 416 barn er ifølge AP plassert i midlertidig forvaring, etter at barnevern og myndigheter slo til mot polygamisekten Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, 4. april.

Aksjonen kom etter at myndighetene hadde mottatt tips og påstander om overgrep mot barna, og tok seg inn i den festningslignende farmen hvor sekten holder til, i Eldorado i Texas.

- Triste og ensomme

Brevet er undertegnet av tre av mødrene i sekten, men de hevder å representere alle mødrene. De påpeker i brevet at mange av barnas mødre var borte fra farmen da aksjonen skjedde:

- Vi ble kontaktet og fortalt at våre hjem hadde blitt raidet, våre barn tatt fra oss uten forklaring, og på grunn av politisperringer ved farmen kunne vi ikke dra til hjemmene våre og hadde ikke noe sted å være. Fra 9. april har vi fått lov til å returnere til våre ransakte hjem, triste og ensomme, skriver sektmødrene.

En dommer skal løpet av uka vurdere om sektbarna fortsatt skal holdes i statens forvaring, eller om de skal få komme tilbake til sine familier. Barna holdes samlet to steder, og om lag 140 mødre fra sekten er sammen med barna.

En talsmann for Texas-guvernør Rick Perry sier til AP at ingen ved guvernørens kontor har sett det aktuelle brevet og at de kan derfor foreløpig ikke kommentere det.

Har snakket med Barlow

Den utløsende årsaken til aksjonen mot sekten var en bønn om hjelp fra 16-år gamle «Sarah». I slutten av mars kontaktet hun en hjelpetelefon for familievold og ba om hjelp til å forlate sekten.

Hun opplyste at hun hadde blitt tvunget til å inngå det hun betegnet som «åndelig ekteskap» med 50 år gamle Dale Barlow og ble hans syvende kone. Hun fortalte om alvorlige tilfeller av mishandling og overgrep, og at hun hadde fått et barn med den eldre ektemannen for åtte måneder siden.

Den 16 år gamle jenta som varslet er foreløpig ikke funnet blant barna som er tatt i forvaring.

Politiet har utstedt en arrestordre på 50 år gamle Dale Barlow. Texas Rangers var i samtaler med mannen lørdag, i Utah, men arresterte ham ikke. Barlow er for tiden ute på prøveløslatelse, med tre års prøvetid for å ha hatt sex med en mindrårig som han var «åndelig» gift med.

- Når det gjelder Barlow fortsetter vi å undersøke hvorvidt vi har utstedt arrestordre på riktig person, opplyser talskvinne Tela Mange, i Texas department for Public Safety, overfor AP.

<B>TEMPELFESTNING: </B>Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige holder til i dette anlegget i Eldorado i Texas.
AVHØRT: Dale Barlow (50) forlater her et avhør med Texas Rangers , foretatt i St. George i Utah lørdag 12. april. Politiet har utstedt arrestordre på Barlow, men avventer arrestasjon da de er usikre på om de har etterlyst riktig mann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media