OPPKJØP: Nacka kommune har så langt i år kjøpt 44 boliger som blant annet skal leies ut til flyktninger. Tre av leilighetene skal gå til en mann og hans tre koner. Dette bildet er fra den aktuelle kommunen, men det leilighetene det er snakk om, er kjøpt et annet sted. Foto: TT / NTB Scanpix
OPPKJØP: Nacka kommune har så langt i år kjøpt 44 boliger som blant annet skal leies ut til flyktninger. Tre av leilighetene skal gå til en mann og hans tre koner. Dette bildet er fra den aktuelle kommunen, men det leilighetene det er snakk om, er kjøpt et annet sted. Foto: TT / NTB ScanpixVis mer

Polygamist i Sverige fikk tilgang på tre leiligheter til sine tre koner og barn. Det vekker reaksjoner

Siden januar 2016 har en svensk kommune brukt 305 millioner svenske kroner på leiligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske kommunen Nacka er i hardt vært etter at det ble kjent at kommunen har kjøpt opp tre ulike leiligheter for så å leie dem ut til en mann, hans tre koner og 16 barn, melder svenske TV 4.

Prislappen er 14 millioner svenske kroner.

Har kjøpt 94 boliger

Det siste halvannet året har flere kommuner i Sverige kjøpt opp leiligheter som blant annet skal leies ut til flyktninger som har fått oppholdstillatelse i landet.

Ifølge Expressen har for eksempel Nacka kommune utenfor Stockholm kjøpt 94 boenheter for til sammen 305 millioner svenske kroner siden 1. januar 2016 og fram til nå. Det er boenheter til ca. 340 personer.

At en mann og hans tre koner må ha tre ulike leiligheter, får flere til å reagere, blant annet politikere.

- Feil

Særlig Sverigedemokraterna reagerer på saken. De mener at staten indirekte støtter polygami siden den syriske familien får leve som de gjorde i hjemlandet.

- Å betale 14 millioner for at en mann skal leve som han gjorde i hjemlandet sitt med tre koner, med separate bosteder for hver kone, synes vi er feil, sier Mikael Strandman i Sverigedemokraterna til TV 4, og sier at kommunene bidrar til å øke boligprisene ved å kjøpe opp boligene, noe som gjør det vanskeligere for andre borgere i kommunen.

En ny lov som trådte i kraft i 2016, kalt «anvisningslagen», blir kommuner tvunget til å ta imot et visst antall flyktninger hvert år. Det betyr at et stort antall kommuner har kjøpt opp boliger som i hovedsak skal gå til flyktningene. Svenska Dagbladet skriver at noen av boligene også skal gå til andre grupper i samfunnet.

- Har ingen innflytelse

Nacka kommune sier på sin side at de har gjort som de har fått beskjed om fra regjeringen.

Mats Gerdau, kommunestyrets talsmann, sier at de har advart regjeringen om de økonomiske konsekvensene loven kan få, men at de ikke blir hørt.

- Det er staten som bestemmer hva salgs personer som kommer, og vi har ingen innflytelse på om de er gift med en, to, tre eller ingen personer, sier Gerdau til TV 4.

På spørsmål om familien på 20 må bo i tre ulike boliger, svarer kommunerepresentanten følgende:

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men generelt får en familie på 20 personer ikke plass i én leilighet.

Kristendemokraten Jan-Eric Jansson i Nacka kommune sier til Svenska Dagbladet at de har valgt å plassere de tre kvinnene i tre ulike boenheter av hensyn til barna.

Må dekke behovet

Mats Gerdau, talsmann for kommunen, sier til Expressen at det seinere kan være aktuelt å bygge eller finne større hus, men at det ville tatt minst ett års tid

- Å bygge modulbosteder tar ett års tid. Vi kjøper nå en del boenheter for å dekke behovet. De kan selges når behovet er mindre om to, tre år, sier Gerdau.

Å være polygamist betyr at en mann har flere ektefeller. I Sverige er det lov til å være gift med flere personer samtidig, så lenge personene giftet seg i et land der det er lov.

Ifølge TV 4 har det vært snakk om å skjerpe inn polygami-loven i Sverige, men foreløpig har ingenting skjedd.