Pomp og makt

Vanlige kinesere må følge dagens feiring av Folkerepublikkens 50-årsdag fra TV-stolen. For når 500000 utvalgte soldater, studenter og arbeidere setter Beijing sentrum på hodet med våpenmakt og parader, er det ikke snakk om en folkefest. Det er snakk om en maktdemonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina lager eget bombefly

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Kinas kommunistiske parti i dag arrangerer et gigantisk fødselsdagskalas for Folkerepublikken. Omkring 100000 mennesker uten arbeidstillatelse er kastet ut av Beijing.

Gatene er ryddet for tiggere og gatebarn som ifølge uavhengige rapporter er sendt til interneringsleirer.

600000 pensjonerte partimedlemmer er utkommandert for å holde orden og rapportere «uønskede elementer» til partiledelsen. Partiet har også sendt ut en liste på 50 godkjente slagord. Andre slagord er forbudt.

- Smertefull

- Denne gledens dag for landets folk er en dag som fiendtlige elementer her og i utlandet vil finne smertefull, sa sikkerhetsminister Jia Chungwang i en tale til politifolk i forrige uke.

Deler av Beijing styres etter unntakslover under feiringen.

Festens sentrum er Tiananmen, Den himmelske freds plass. Som i 1989 da studentopprøret ble knust, vil kolonner med tanks kjøre over plassen. I lufta vil jagerfly brøle ut sin hyllest. Kinas nyeste raketter vil bli kjørt forbi soldater i stram givakt.

- Politisk makt kommer ut av geværløpene, sa Folkerepublikkens grunnlegger Mao Zedong.

Under uniformen har soldatene bleier. Arrangørene fant ut at toaletter ville skjemme den festpyntede plassen, skriver The Economist.

Paradekrasj

Folkerepublikkens politiske maktfigurer skal også feires. En parade med 90 rullende flåter skal seile over Tiananmen.

Paraden er delt i tre deler som hyller to motstridende politiske epoker under ett og samme parti. Første seksjon hyller Mao og innføringen av kommunismen. Deretter kommer Deng Xiaoping og den sittende presidenten Jiang Zemins seksjoner, der den omfattende økonomiske liberaliseringen hylles.

Kritiske observatører vil si at politikken er underordnet, bevaring av partiets eneveldige makt er overordnet.

- Partiet vil at folket skal se deres makt, sier en kinesisk lærd til Washington Post.

Parti i villrede

Motsetningene i paraden gjenspeiler det Kina-eksperten Gerald Segal mener er «mangelen på en organiserende idé» i kinesisk politikk. Partiet fører en økonomisk reformpolitikk, men slår brutalt ned på opposisjon som krever politiske reformer.

Inntil videre dyrkes fortida og i dag ljomer gamle kampsanger i ny diskodrakt utover Tiananmen, mens kinesere flest kan kjøpe lightere som spiller «Østen er rød» i pipende elektronisk lyddrakt.