Israel hevder Iran bryter atomavtalen:

Pompeo: Israels dokumentasjon av Irans atomprogram er ekte

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, sier Israels dokumentasjon på at Iran har et hemmelig atomprogram og har brutt atomavtalen er ekte. 

SAMSTEMTE: USAs utenriksminister Mike Pompeo sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Thomas Coex, AFP via AP / NTB scanpix
SAMSTEMTE: USAs utenriksminister Mike Pompeo sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Thomas Coex, AFP via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pompeo, som nylig var på besøk i Israel, sier han ble informert og funnene av statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

- Vi har visst om dette en stund og diskuterte det da vi møttes. Jeg vet mange snakker om at dokumentasjonen ikke er ekte, men jeg kan bekrefte at det er de, sier Pompeo.

Han understreker at USA fortsatt gjennomgår dokumentene og at det er mye ny informasjon å ta stilling til.

President Donald Trump truer med å trekke USA fra atomavtalen med Iran innen 12. mai, og Netanyahu mener Israels dokumentasjon viser at dette er helt nødvendig. Han mener å kunne føre bevis for at atomavtalen bygger på en bløff og anklager Iran for å ha hatt «et hemmelig våpenprogram som de i årevis har skjult for verdenssamfunnet».

- Overholder avtalen

Samtidig konkluderer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som overvåker det iranske atomprogrammet og landets installasjoner tett, med at Iran overholder avtalen som trådte i kraft i 2016.

I henhold til avtalen har Iran bygd ned sitt atomprogram slik at det ikke lenger kan benyttes i våpenproduksjon og åpnet sine atomanlegg for inspeksjoner utenfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer